Pozdrav.
Trebao bih malu pomoć vezano uz odabir ventilatora za kučište, u pitanju je CoolerMaster Centurion 5 prva verzija.
Naprijed na usis ide jedan 80mm vent skroz dolje, a iza ide jedan 120mm na ispuh.
Zanima me kakav tip ventilatora moram uzeti za kučište, onaj optimiziran za visok pritisak zraka ili za visok protok zraka?
Prolistao sam tonu foruma i nalazim na jednu osnovnu kontradikciju: AP ventilatore koristiti za vodene hladnjake i općenito mjesta gdje je ventilator direktno montiran na neku prepreku, a AF koristiti za kučišta i u "slobodnom" prostoru. To mi ima smisla, ali i ako montiram ventilator na kučište ima one saće guste koje su isto prepreka, ne bi li tu trebao ići HP ventilator?
Svakako planiram te saće izrezati i staviti samo onaj grill kakav ide na napajanja obično, tako da malo oslobodim prolaz zraka, ali svejedno naprijed gdje je 80mm vent ima panel sa filterom koji je isto svojevrsna prepreka te kroz nju treba usisati zrak izvana.
Problem je općenito u tom kučištu što mi je teško stvoriti pozitivan pritisak i ubaciti zrak unutra, ovaj mali 80mm nije baš dovoljan (neki obični od CM je koji je došao sa kučištem).
Montirao sam još jedan 120mm Xilence gore ispod DVD-ROM za usis, a na ispuhu je Spire 120mm koji u full load i na 100% brzini izbacuje jako malo zraka van iz kučišta, jedva da osjetim da puše.
Napajanje je CoolerMaster SilentPro M600 sa 140mm ventilatorom koji isto tako ne izbacuje baš puno zraka, provjerim sa rukom iza.
Grafička je Powercolor 280x otvorenog tipa koja razbacuje vrući zrak posvuda u kučište i čini mi se ga ga ne uspijevam dovoljno brzo i efikasno izbaciti van.
Tokom igranja nije hlađenje neki problem, grafa dođe do nekih 78C, procesor 60-65 (stock hladnjak), ali mislim da mi mora to ići niže, jer pokrenem li furmark i prime95, nakon 10min proc zagazi u 80+, grafa i do 90.
Ne znam da li bi pomogao i bočni jedan 80mm ventilator u ovom slučaju?
Za AF ventilator bih išao na JetFlo vjerojatno, a za AP novi Silencio vent od CoolerMastera što se tiće 120mm, za 80mm nešto od Arctic ili Fractal.