View Single Post
Staro 10.02.2015., 19:40   #7
Keano16
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Dvije mreže, dvije firme -> jedan NAS !?
Mislim da sa trenutnim setupom ne možeš namjestit da ti NAS spada u obje mreže ...
Možda bi ti rješenje bilo jedan subnet sa dva različita gatewaya ali to isključuje dva DHCP.a
Kakvi su switchevi idioti ili layer 2?
Da, tako sam ja zamislio kod planiranja ove mreze. Mislio sam ako su 2 switcha spojena da ce NAS moci vidjeti racunala.

Switch je gsw-1602sf, cini mi se da pise da je Layer 2.

Citiraj:
Autor vision19 Pregled postova
Najbolja opcija je svim fiksnim uređajima fiksne IP adrese dati, a za wireless jedan pool adresa (naravno odvojen od fiksnog poola). Ovisno o broju korisnika na wirelessu, pretpostavljam da ti je subnet /24 pa se nadam da ti je to dosta adresa.
Ovo sam rijesio... Stolna racunala i mrezne printere sam stavio fixno. DHCP sam pustio od .50

Citiraj:
Po tvom setupu on vjerojatno ostaje defaultni /24 ali ne mora biti, ako su mreže odvojene mogao si imati potpuno iste IP adrese, e sada ova ideja s NAS-om i povezivanjem te dvije mreže komplicira sve.
Subnet mask je ostao defaultni po Windowsu (255.255.255.0). Ne razumijem ovo sto kazes /24?

Citiraj:
Nisi definirao baš jel ti Wi-Fi ide od t-scumovih routera ili imaš neki AP? Ako je od routera, jel se mobiteli sigurno spajaju na dobar SSID jer ako se spajaju i ako si im dobro pool adresa podesio ne bi smjeli dobiti druge adrese, to je stvarno čudno. I čudno je ako dobiju krive adrese da mogu izaći na net (ne bi trebali ako im je krivi gateway) zato mislim možda da se spajaju na krivi SSID.
Tako je, T-Com (prastari Speedtouch). Znam da stvar nema logike, ali zaista je tako bilo. S jednim mobitelom i s jednim Wi-Fi printernom isti problem. Spojeno na ISPRAVNI SSID, default gateway dodijeljen od drugog. No, to vise nije problem, adrese su fixne za najbitnije stvari. Danas sam uzeo novi ruter (ZTE, tako nesto).

Dakle sad je osnovni cilj omoguciti vezu izmedju donje mreze i gornje mreze, za potrebe backupa i razmjene nekih dokumenata. Prijedlozi kako to rijesiti unutar LAN-a, bez nekih cloud servisa..?
Keano16 je offline   Reply With Quote