View Single Post
Staro 10.02.2015., 16:23   #6
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
Citiraj:
2. Kako da najjednostavnije detektiram IP konflikt u mrezi? Za jednu situaciju ESET Smart Security mi je javio konflikt pa sam ga rijesio (jedan mobitel je imao istu upamcenu adresu jer se ranije spajao, a adresa je bila ista koju sam ja neki dan dodijelio jednom stolnom racunalu).
Najbolja opcija je svim fiksnim uređajima fiksne IP adrese dati, a za wireless jedan pool adresa (naravno odvojen od fiksnog poola). Ovisno o broju korisnika na wirelessu, pretpostavljam da ti je subnet /24 pa se nadam da ti je to dosta adresa.

Citiraj:
3. Obzirom na 2 razlicite mreze, da li subnet mask na obje ostaje defaultni?
Po tvom setupu on vjerojatno ostaje defaultni /24 ali ne mora biti, ako su mreže odvojene mogao si imati potpuno iste IP adrese, e sada ova ideja s NAS-om i povezivanjem te dvije mreže komplicira sve.

Citiraj:
5. Problem za koji mi nikako nije jasno zasto se desava: Dakle mobitel i printeri Wi-Fi vezom spojeni na ruter eteza gdje je IP rutera 192.168.1.1, ali IP koji dobiju je 192.168.2.XX, a default gateway 192.168.2.1 ... Ovo mi nikako nema logike.
Nisi definirao baš jel ti Wi-Fi ide od t-scumovih routera ili imaš neki AP? Ako je od routera, jel se mobiteli sigurno spajaju na dobar SSID jer ako se spajaju i ako si im dobro pool adresa podesio ne bi smjeli dobiti druge adrese, to je stvarno čudno. I čudno je ako dobiju krive adrese da mogu izaći na net (ne bi trebali ako im je krivi gateway) zato mislim možda da se spajaju na krivi SSID.