View Single Post
Staro 10.02.2015., 08:22   #1
Keano16
Premium
Moj komp

Datum registracije: Nov 2006
LAN problemcici i pitanja...

Pozdrav, nedavno sam ovdje postavljao pitanja o postavljanju LAN mreze u tvrtci. Drugi su odradili instalacije, montazu ormara, panela, switcha.. ja sam pospajao i sada to radi. Ali imam nekih nejasnoca i problema.

Pokusat cu kratko i jasno objasniti strukturu mreze:
1. kat: T-Com router (192.168.1.1) - Switch - Racunala/Printeri (UTP/WI-FI)
2. kat: T-Com router (192.168.2.1) - Switch - Racunala/Printer (UTP/WI-FI)

Napomene:
- 2 identicne mreze na 2 etaze. Ali smo ih povezali oje smo povezali UTP-om jer ce backup uredjaj (NAS) biti na gornjoj
- Fixnim racunalima i printerima koji su stalno ovdje sam dodijelio fixne IP adrese (svaka etaza ima drugaciji default gateway i preffered DNS).

Problemi i pitanja:
1. Kako da napravim da DHCP dodjeljuje IP adrese od broja npr 20 (192.168.1.21 za 1. kat, te 192.168.2.21 za 2. kat)? Imamo Speedtouch router koji je dosta ogranicen opcijama.

2. Kako da najjednostavnije detektiram IP konflikt u mrezi? Za jednu situaciju ESET Smart Security mi je javio konflikt pa sam ga rijesio (jedan mobitel je imao istu upamcenu adresu jer se ranije spajao, a adresa je bila ista koju sam ja neki dan dodijelio jednom stolnom racunalu).

3. Obzirom na 2 razlicite mreze, da li subnet mask na obje ostaje defaultni?

4. Da li ce NAS uredjaj vidjeti sva racunala na mrezi, obzirom da na donjoj etazi IP ide 192.168.1.XX, a na donjoj 192.168.2.XX

5. Problem za koji mi nikako nije jasno zasto se desava: Dakle mobitel i printeri Wi-Fi vezom spojeni na ruter eteza gdje je IP rutera 192.168.1.1, ali IP koji dobiju je 192.168.2.XX, a default gateway 192.168.2.1 ... Ovo mi nikako nema logike.

Hvala i pozdrav
Keano16 je offline   Reply With Quote