Tema: Automobili
View Single Post
Staro 02.02.2015., 16:15   #13457
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Biserluk je mislit da su rabljeni auti održavani.
Di ćeš skucat tolko dijelova? Pa s 30% popusta u tokiću bi se nabralo toliko dijelova, dakle pričamo da dotjeraš auto u stanje da sutra odeš s njim na put od 1000km i vratiš se nazad bez da si okljevao.
Malo bek storya, kupovao sam auto skoro godinu dana, nagledao se svega i svačega skup s mehaničarom, i to upravo u gradskoj klasi. I svojevremeno sam provodio sate na tokić katalogu da sve bacim na papir kolko me kaj košta na kraju.

On taman kupuje ovu najkritičniju skupinu od 7 do 10 godina starosti di svaki auto ima interval za malo poveći servis.
Ono što prolazi pod normalno da treba mjenjat je obično razvod motora, set kvačila, kočnice komplet i svi filteri. Da komplet jer na 4 od 5 pogledanih vozila svakom maltene kotači iza blokiraju a diskovi ne vrijede ni da ih brazilcima daš u sekundarne sirovine. ( upravo na cliu vole zacvikat obloge iza)
Onda ovjes, amortizeri vrlo vjerojatno pri kraju, kugle, spone i seleni su se napatili na našim cestama. Valja dodat i nosače motora skup s tekućinama. Jasno ti je da je sve nabrojano potrošni materijal kojeg se nakupi i koji ima svoj rok trajanja, tu još može biti neočekivanih kvarova. Elementarno je da se uzimaju kvalitetni zamjenski dijelovi jerbo TQ i kineska smeća iz Intercarsa se masovno ugrađuju zbog 50-100-150kn manje cifre. A simpatična informacija da recimo remen voli "pobjeć" s tih shit remenica pa si onda zbog 100kn izgubio tisuće.
Vezano uz to, ljudi puše priče koje kakvih mehaničara. Lik od kojeg sam kupio auto je bio uvjeren da su mu na servisu promijenili cijeli razvod motora, jasno i to su fino naplatili. Naravno slučaj je bio taj da su promijenili klinasti (remen koji golim okom vidiš) a ispod silne plastike se krio 7 godina star ofucani zupčasti.)
Zamijenio je on qrac a ne remenje kad mu je za isto trebao alat proizvođača koji vrijedi 500 eura, klinasti je jedino što je mogao sam namontirat u svojoj šupi.

Dakle ostaviti 500 do 1000 eura sa strane za kupovinu rabljenog nije suluda ideja.
Mislim oke, kako ti kažeš može se auto poservisirat i za 2x manje, TQ diskovi koštaju 100kn komad. Što ljudi najčešće i rade kod nas, kad disk nakon 2k km izgleda ko velebit kolko je izrovan onda je krivo smeće. Blago se njemu onda s takovom kupovinom rabljenog auta.

Al si se raspisao....

Ajd probat ću ukratko. Za 5tkn za clio2 1.2i promijeniš SVE potrošne pokretne i nepokretne dijelove na autu, napraviš veliki servis i još ti ostane dobar dio love za platit majstoru za posao
Ak si zaboravio, u tom poslu sam cijeli život.
A ići računati da ćeš to SVE raditi čim kupiš polovan auto sa 100.000km ili manje, je suludo. Jedino u čemu se slažem s tobom je da je to RAZUMNO i ZRELO razmišljanje, ali iskreno, kako rekoh, to je suludo, iliti pomalo nerealno.
Ako ćemo realno, to možeš reć za SVAKI rabljeni automobil, ali to ne znači da je to točno.

Ti pričaš o iskustvu 1 auta i cijenama tokić kataloga, a ja eto o cijenama SVIH raspoloživih dobavljača u RH i 'nekoliko' tisuća auta....

Ovo za zamjenske djelove, nisam mislio komentirati, ali samo ću ti reći da znam iz prve ruke za prepakiravana low budget ulja u full synt castrol 4L pakiranja, brembo diskove kineske kvalitete, bosch je 90% stvari iz kine, itd., da ne nabrajam sve sramote koje dolaze na naše tržište....

Ostalo neću komentirati jer ćemo ući u podužu i bespotrebnu raspravu.

Suma summarum, da se vratimo na temu rasprave - predložio si čovjeku 4 godine mlađi auto nego ja, 35% skuplji, dakle koji mu već debelo izlazi iz budžeta, a sa većim potrebnim ulaganjima (5mj kraća rega, ćelave gume, itd., sitno skuplja rega zbog više kw), no sa više opreme (ako pati na to) i niti malo zanemarivo mlađi. Ideja ti je ok, no bojim se da je preprevelika razlika u cijeni u odnosu na željeni maximum, plus potrebita ulaganja....

Ovo što je dio ekipe preporučio za marginalno jači auto, također podržavam, na tako malu kilometražu godišnja razlika je minimalna, a ugodnost vožnje sa nešto jačim autom je kudikamo bolja. No kod tih malih gradskih auta treba biti realan da jači modeli obično nose 'rane' iz prometnih nesreća jer su u velikoj većini slučajeva u vlasništvu nadobudnih 18godišnjaka (imao sam lani prije uvođenja novog tarifnog sustava dobar dio statistike dostupan), no opet s jačim modelima dolazi i nešto viša cijena jer su u pravilu opremljeniji i više su koštali u startu.

Od tih malih gradskih autića, pouzdanih i provjerenih a da im je potrošnja mizerna, ja bi osim clia gledao još corse C 1.2i 16v, daju se nać bez problema za tu lovu uredni primjerci sa 100-150.000km, kao i Toyote Yarisi 2005.-2006.
VW grupaciju tih godina sa troklipcima pod haubom (1.4tdi i 1.2i) uredno izbjegavam, kao i 'papirnati' psa 1.4i 8v gdje brtva glave ne može izdržat 100.000km.

Od nešto većih auta a da su benzinci, nezahtjevni za održavanje i jeftini, imaš astru G 1.4i 16v 90ks, u istom cjenovnom rangu. Robustan i pouzdan auto.