Radio sam zadnih nekoliko dana na jednoj zanimljivoj konfi, i napokon imam zadovoljavajuće rezultate
Pa stoga, krenimo onda redom... Odlučio sam napraviti jednu retro konfu koja bi pokrila razdoblje od oko 10 godina. To naravno uključuje igranje starijih DOS & Win98 igrica, ali i onih novijih, kao što su recimo Half-Life2 i epizodni sadržaj. S obzirom da je takvo razdoblje nemoguće pokriti jednim operativnim sustavom, napravio sam dual boot opciju sa Win98 (SE) na jednoj particiji, te WinXP Home (SP1) na drugoj. Mnogi bi rekli jednostavan posao, zar ne? Pa i ne baš...

Najveći problem su mi bili driveri, koji međusobno nisu kompatibilni. Moramo biti iskreni, teško je očekivati da se grafičke kartice iz 1997 i 2003 međusobno potpuno slažu, i da rade zajedno u tandemu!
Svi uvijek kažu da se treba koristiti najnovija definicija drivera, zar ne? E, pa upravo me to koštalo vremena i vremena, promijenio sam najmanje tri verzije nVidia ForceWare-a zbog cijele hrpetine razloga... Neke su radile OK sa starijim igricama, ali su zato kočile sve Unreal (Mk1) igre u 32-bit modu, ili je pak Unreal radio OK, ali su se zato Need For Speed 3, 4 i 5 (Porsche Unleashed) uredno zamrznuli kod podizanja i ostali sa crnim ekranom. Trenutna definicija je 45.23, iz 9. listopada 2003. i ona čini se radi OK, iako sad imam drugi problem - nasumično restartanje kod pozivanja grafičkih drivera (tijekom igranja, kod otvaranja control panel opcije, itd).
Tehnički gledano, riječ je o sustavu sa tri grafičke kartice, odnosno nVidia 4200Ti Titan (AGP), spojenom na dvije 3dfx Voodoo2 kartice (3dfx Voodoo2 1000, 12mb) koje rade u SLI. Kao što neki od vas možda znaju, jedna Voodooica ima 3 GPU jedinice, što znači da ovo čudo ima 7 GPU jedinica ukupno! Matična je ASRock K7VT2, Socket A sa Athlon XP 1800+ procesorom koji radi na tvorničkih 1533MHz. Memorija je 2x 256MB DDR400 koja nažalost radi samo na 266 zbog ograničenja matične ploče. Ista stvar i sa 4200Ti, riječ je o AGP 8X koja radi na 4X zbog istog razloga. Hlađenje je prilično zanimljivo, naime riječ je o Cooler Master Jet7 hladnjaku sa bakrenom bazom, koji izgleda kao avionska turbina. Može biti prilično glasan kod većeg broja okretaja (ima regulator), ali je izuzetno efikasan, temperatura ne prelazi 40C

Hlađenje svih grafičkih je riješeno jednim 120x120 ventom sa plavim LEDicama na bočnoj strani, koji upuhuje zrak direktno na grafičke i hladi ih. Naravno, 4200 ima i svoje vlastito aktivno hlađenje, tako da je 120mm vent ovdje uglavnom zbog Voodooica koje se znaju prilično zagrijati dok rade u SLI, pogotovo na bržim procesorima. Disk je Maxtor 40GB ATA, podijeljen na dvije particije kao što sam već ranije napomenuo. Kućište je također Cooler Master Midi-Tower kojeg sam nabavio za 49kn, prilično solidno za tu cijenu, a ima i prednji USB sa zvukom. Svi portovi naravno rade, pod oba operativna sustava. U stvari, 98-ica ima dodatne drivere za Mass-Storage podršku, odnosno USB memorije i eksterne diskove.
Ako uzmete u obzir da Voodoo kartice NE RADE na AMD procesorima bez modificiranih drivera (barem Voodoo1 i 2, nisam siguran za one novije), i ako uzmete u obzir raspon instaliranog software-a, prilično sam zadovoljan kako su stvari uspjele... 40GB retro klasike u svim oblicima i bojama

Budem sutra stavio par slika ako želite, nisam siguran koliki bi mogao biti interes za ovako nešto u današnje vrijeme.
Također bih se ovom prilikom želio posebno zahvaliti
@bertone-u na nVidia 4200Ti grafičkoj (i svim ostalim ludim igračkama), te
@NinX-u na njegovoj Voodooici