View Single Post
Staro 12.01.2015., 19:35   #1
DariX
Premium
Moj komp

DariX's Avatar

Datum registracije: Sep 2011
(riješeno) Novi PC se čudno ponaša, random BSOD i restart pri slabom opterećenju

Polagano sam postao očajan nakon tjedan dana mucenja s ovim problemima i morao sam ovo ovdje podijeliti u nadi da mi netko od Vas može pomoći

Kupio sam novu matičnu, proc i RAM prije malo više od tjedan dana u Centro-hru. Također sam kupio rabljenu Sapphire R9 280x od jednog dečka preko njuškala (išao sam se malo kockat da vidim hoću li ispravnu grafu dobit i prokockao sam pare, cini mi se).
Od starog kompa sam zadržao napajanje i HDD.

Komponente izgledaju ovako:

Matična: AsRock H81M-HDS
Procesor: Intel Core i5 4460
RAM: Patriot Sig. DDR3 1600Mhz, 4GB, HS
GPU: Sapphire Vapor-X R9 280x
Napajanje: OCZ 500 XSX
HDD: Seagate Barracuda 7200.10 , 250GB
Kučište: Zalman R1

Sam sam sastavljao komp čim sam došao doma s novim komponentama. Iz starog kompa su izvađeni samo napajanje i HDD. Nikada nisam imao problema s njima. HDD nema niti jedan bad sector i HDsentinel javlja da je 100% healthy. Znam da napajanje nije neko sjajno ali mi se čini da dovoljno drži dok ne kupim neko bolje.

Problemi:
1. Računalo mi se gasi s vremena na vrijeme uz pojavu BSODa ili jednostavno iznenada čistim restartom. Jasno mi je da se čisti restart obično događa ako se nešto pregrije ili ako napajanje ne može povuć dovoljno, ali meni se usred 1-2 sata igranja Battlefield 3 ili CS:GO-a gdje ova moja grafa vuće pun k struje zbog većeg loada ništa ne događa, a restarta se nekad kad imam upaljen steam, chrome, teamspeak i mozda idem paliti jos jedan program (ne igricu). Također mi zna pri pokretanju nekoliko aplikacija (Chrome, Steam i jedne/dvije igre) računalo skroz zamrznut i ne reagira na apsolutno nikakve tipke, te sam primoran restartat ga preko tipke.

Stavio sam prvo novi Windows 7 čim sam složio računalo i ti problemi su mi se jako brzo počeli pojavljivati (otprilike sat vremena nakon instalacije). Prije par dana sam stavio Windows 8, ali i dalje mi se pojavljuju isti problemi (iako nesto rjeđe mi se cini).

2. Igre mi se iznenada same od sebe crashaju i nestaju s ekrana bez ikakvih error messagea. Sve je svježe instalirano i obje Windows instalacije su radile potpuno ispravno na mom starom računalu.
Igram CS:GO i usred runde mi sve zabrejka i ili mi igra nestane s ekrana bez iti jednog crash messagea ili mi skroz zablokira i javi da ne responda u task manageru. Slična stvar i kod BF3; javi mi bf3mp.exe stopped working ili zabrejka toliko da ju moram gasit u task manageru.
Nekad mi se zna dogodit da sve toliko zašteka da ne mogu ni do task managera doc, tamo mi se ekran zacrni i vidim miš, a na ništa drugo ne reagira (onda jednostavno force restartam).

Pokrenuo sam programe za dijagnostiku poput Prime95, OCCT i EVEREST-a (Slika 1 ; Slika 2) i obje su mi javile na proc-u neki fatal error ali dalje od toga ne mogu skužiti u cemu je tocno problem. MemTest sam skinuo i budem ga pokrenuo veceras jedno barem pola sata da vidim sta ce mi on rec za memoriju.

3. Dok sam imao win7, znali su mi se pojaviti sljedeći problemi:
http://forum.pcekspert.com/showthrea...32#post2715732
Stavio sam u međuvremenu win8 i više nemam artefakte ali mi se diplay driveri i dalje crashaju i zamrzava mi igru. Na 8-ici mi se Display Driveri znaju crashati iako nemam niti jednu igru pokrenutu
Nisam uspio nesto puno igrati od tada, ali ovo sitno sta sam igrao nisam jos dobio artefakte. Problem je u tome sto mi igre pocnu trzat iznenada i opet mi se crashaju nakon nekog vremena.
Graficku cu sigurno odnjeti na reklamaciju. Imam snimljeno mobom sve probleme i dokumentirao sam sve.
Ovo sam spomenuo samo zato sto ne vjerujem da je smrzavanje i random crashanje igara stvar u grafickoj.
Temperature grafe su dobre (od 50 do 65 stupnjeva ovisno o igri) i jucer sam 3 sata u komadu igrao BF3 i niti su temperature skocile niti mi se crashalo, a nekad nakon minute-dvije mi se igre znaju crashati same od sebe. Igrao sam Dotu2 prekjucer s frendom i u 5 minuta mi je igra nestala 5 minuta s ekrana. Morao sam se brzo reconnectati ali sam nakon 15 minuta takvih crasheva odustao jer vise nije imalo smisla.
FurMark sam pokrenuo na 10 minuta i nikakvih problema nije imao koliko sam primjetio.

Već se više od tjedan dana mučim s ovim problemima i doslovno mi se već lagano place koliko problema imam s "novim" kompom. Nisam nikada imao problema sa starim, a s ovim novim koji bi trebao biti puno jaci se ne usudim upaliti vise programa odjednom ili skinuti zahtjevniju igru zbog straha od krepavanja...

Reklamirao bi proizvode ali ne znam u kojem je točno problem. Nisam siguran da li je problem u matičnoj, RAMima ili procesoru jer ne znam sam dijagnosticirati kvar. Sve ostale komponente su ispravne i u dugogodišnjem radu mi nikada nisu javljale te probleme.
Volio bih sve to odnijeti na reklamaciju ali na Centro-hr stranici pise ako oni testiraju proizvod i ustanove da je ispravan, naplatit ce mi 100kn za dijagnostiku...
Nemam trenutno tih novaca za bacanje (skupljam za napajanje, SSD i jos jedan keks RAMa), pa ne bih htio uzaludno trositi toliku svotu (jos ako mi kazu da su sve 3 komponente ispravne to mi je 300kn kojih ni nemam...).

Imate li Vi kakvih sugestija sta da testiram i kako?
Sada cu otvoriti komp i staviti svoju staru grafu unutra i prebacit cu RAMe na drugi slot, pa cu vidjeti hoce li to ista pomoci.
Grafu cu sutra-prekosutra odnjeti na popravak, a do tada bi volio i isprobati ostale komponente da ne idem par puta bezveze do Zagreba.

Svaki prijedlog, savjet i sugestija su dobrodošle

Zadnje izmijenjeno od: DariX. 13.01.2015. u 01:40.
DariX je offline   Reply With Quote