Bok društvo,
ajde da i ja napišem malo duži post:
@syss
Hvala ti, druže, kaj si se potrudio zabilježit jedno iskustvo koje nekom zainteresiranom sigurno može dodati par korisnih informacija. Volio bih da je netko komentirao, no ništa.....šteta.
Očito ima nekoliko desetaka ljudi koji prate ovu temu, a sigurno ima još ponetko tko čita ali se ne javlja. Čini mi se da je problem, s jedne strane, kao neke stigmatizacije hi-fi opreme zbog predrasude da se radi o težem obliku geekovštine i snobizma (a kod JAKO puno tih koji se boje da ih netko tako ne etiketira postoji interes i želja za lijepim zvukom kod kuće), a s druge strane vjerujem zbog straha da ih gorenavedeni ne ismiju zbog neznanja.
Siguran sam da na ovom forumu gotovo i ne postoje takvi koji bi ismijali nekog i zbog najbanalnijeg pitanja ili komentara, pa sugeriram ljudi......pitajte i komentirajte. Ovdje je to prilično off-tema, ali smatram da je bolje ovdje pokupiti osnovna znanja nego se razočarati kod ekipe koja na forumu uistinu pokazuje osobine koje ih stigmatiziraju (to me fakat uvijek začudi - kao da je neki efekt krda u pitanju - jer poznam barem desetak "audiofila" koji su uživo stvarno prijatne i benevoletne osobe).
Elem, ovo što je sysa napisao je prilično zanimljiva stvar:
ako se ovaj njegov Philips uistinu može naći za 200-tinjak kuna, uložiti još malo u refresh (koji će osigurat još 20-tak godina korištenja), otvara se mogućnost nabave lijepe kolekcije CD-ova iz SH ili sa rasprodaja za isto tako malo novaca, sad kad je jasno da je format na zalazu.
Za nekog tko ili želi kolekciju ili mu ona ne smeta u sobi, to može biti odlično dugoročno rješenje za malo novaca, ako mu glazbeni izbor nije vezan uz recentne hitove.
Otprilike, događa se ista stvar kao sa vinilom prije 25 godine, tak da je moguće da ćemo doživjet i neki revival kao sad sa LP-ovima.
Btw, skužio sam jučer u Tisku da se za set od 10 LP Bijelog dugmeta traži ni manje ni više nego 2 soma kuna!!! Gledajući Bregovićeve business skillze unatrag, za vjerovat je da će i takav projekt biti uspješan…….
Moje iskustvo sa DAC-ovima je ipak nešto drugačije – ja sam ga pustio u kuću, ostat će u sustavu i gotovo sigurno ću ići na upgrade u budućnosti.
Već je bio u planu, no dogodile su važnije okolnosti u obitelji (beba), pa će još neko vrijeme svirati mali Kinez. Ovo je već drugi kojeg imam – SMSL Sanskrit. Kupio sam ga zbog nazivno boljih kakteristika - asinkroni USB, PCM čip 24/192 - i jednako male cijene kao i NOS TDA1543 (koji će se sad preseliti u vintage/office sistem), no prednosti su mu više praktične prirode nego kaj se tiče zvuka. No, kao što sam već naglasio – koristiti ću ga i nadalje, do nekog dugoročnijeg rješenja.
Kad stignem, napisat ću koju i o usporedbi ova dva DAC-a i CD playera (Meridian 506.20).
@ Razarach
Kako si kupio osnovni model velikoserijskog pojačala, vjerojatno se trebaš više usmjeriti na praktične detalje kod nabave zvučnika, nego na neko slaganje u karakteru. Kako ti osnovni modeli često pate od pomalo anemičnog zvuka (zbog cjenovnog razreda, obično je samo jedan izlazni tranzistor po kanalu, elektroliti su manjih kapaciteta, manji trafo itd….), pa možda bi dobar izbor bio neki zvučnik malo žešćeg zvuka – tipa B&W, JBL i slično. Wharfedale npr. vjerojatno ne.
No najbitnije je da se radi o zvučnicima s kojima amp neće klipat, znači otprilike malo veći bookshelfi ili manji samostojeći.
Javi količinu novca koju imaš na raspolaganju i veličinu sobe, pa damo savjet.
@ lobo
Meni se čini da je u nekom čisto kvalitativnom smislu ta Yamaha bolja od novijih HT pojačala – klasičan ustroj=zrela tehnologija, velika težina=veliki trafo=pouzdana zaliha snage – to bi po meni bio znak kvalitete u odnosu na novije konzumne modele koji su projektirani za masovno tržište. Ima digitalnih ampova koji su sjajni, ali mislim da teško da je neki od njih u HT receiveru, barem onom početne klase. Ako je riječ od setu sa zvučnicima, još manje……..
Tvoj problem su, čini mi se, u prvom redu zvučnici i više „retro“ izvora zvuka – MD, DAT, VHS, Laserdisc???? Nije ni čudo kaj ti žena pali na živce
Ako ostaviš Yamahu, prodaš sve zvučnike i sve ostale izvore, mogao bi uz manju doplatu možda kupiti neki set zvučnika za zid (možda neke kugle tipa KEF, Focal – s tim bi mogao ženu kupit) i neki media player, ili računalo/laptop + DAC.
Tak bi osigurao sigurno dosta dobar zvuk i više mjesta na polici (na koju će vjerojatno ić neka mrtva priroda ili potpuri – ko kod mene – beskorisno a estetski meni ružnije od komponenti

)