Pogledajte sad kaj mene muči:
a) temperatura od 67 stupnjeva pod Prime95
b) veliki Vdrop (umjesco 1,325V Vcore je 1,236v)
Opet, po AMD OverDrive-u Thermal Margin je dosta daleko.
Međutim, taj Vdrop mi pokazuje da na 1,24V mogu imati proc na 4GHz, možda čak i niže. Dakle, nije problem u čipu koliko u pregrijavanju VRM-ova.
Dalje, gledam li po univerzalno dobro prihvaćenom threadu za overclock FXeva
(link) tamo stoji ovo:
Citiraj:
Package Temps, aka Core Temp (62C Max)
CPU Temp, aka Socket Temp (70C Max)
|
Gledam li Toms Hardware (link stavljen nekoliko postova gore ali evo
opet) stoji ovo:
Citiraj:
One is CPU socket temperature. Socket temperature is a real temperature of what your motherboard sees and reports in your BIOS and motherboard utility software (Easytune, A tuning, MSI Command Center, ect). Socket temperature is a great indication of your idle CPU temperature, but it is much less accurate during heavy loads.
|
Znači, kad pročitam gore navedene informacije dobijem ovo razumijevanje mi govori ovo:
- CPU Temp u HWInfo je jednak Socket Temp-u;
- Socket Temp je točan za idle ali griješi u Load-u.
Znači, ono kaj piše pod CPU Temp nije za vjerovati u load-u.
Dalje - AMD OverDrive ima taj Thermal Margin koji je ovo:
Citiraj:
This temperature is based off of precise calculations that are very accurate during heavy loads
|
Znači, uzmem li to u obzir dok gledam u svoj screenshot onda ja vidim da imam još 26 stupnjeva fore do maksimalne temperature rada procesora.
Kao šećer na kraju čitam ovo:
Citiraj:
It is perfectly safe to operate in the full envelope of thermal margin.
|
Zato me sve ovo jako zbunjuje. Nemam pojma kaj da gledam, gdje da gledam, na koji način da mjerim i na kraju - koliko je sve to sigurno.
Sve mi se čini da ću ostaviti sve na stock i ne dirati. Previše ovdje ima kontradiktornosti koje bi me, ako se krivo očitaju, mogle koštati komponenti. No way Jose.
Fali mi Intel
EDIT#!: Čitam sad ovo
(link)
I tu se isto spominje Tctl kao recommended način mjerenja temperatura
u loadu.