Tema: Automobili
View Single Post
Staro 28.12.2014., 22:30   #13174
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ja sam jako zadovoljan sa Firestone WinterHawk 3 u 195/65/15 dimenziji. A mogu reći da sam i oduševljen sa Megane II sad kad sam malo išao vidjeti kako se "kliže". A i curi sam malo pokušao prenijeti svoja iskustva kako se ponašati kad auto počne bježatim te da joj objasnim što radi taj Traction Control (odnosno ASR kod Renaulta)

Vani je sad navečer postalo malo i sklisko na nekim djelovima (vjetar počeo puhati i lediti bljuzgu), ABS se palio na jače kočenje, ali auto se zaustavlja jako dobro. Nisam ga mogao izvrtiti na parkingu nikako, dok nisam ručnu povukao. Onaj Traction Control stvarno fino odradi puno posla čak i kod skretanja. Okreneš volan i auto ide u tom smjeru uvijek, ali baš uvijek. Bez njega kad počne ići ravno dok ne pustiš gas stvarno pokaže zašto je tu.

Jedino se sjećam da se na Fabiji sa Eskimo nije baš tak često palio ABS, ali opet, dok nisu isti uvjeti ili dimenzija gume, teško je reći.

Samo još uvijek nisam siguran (a i vodio sam diskusiju sa Riceburnerom) jel auto ima ESP ili nema. Generalno dok nisam povukao ručnu, auto se nije mogao nikako zanijeti, kamoli zavrtiti. Ali realno brzine su bile do 50kmh i onda naglo skretanje. Kad se auto zaneso sa ručnom, nakon puštanja iste brzo se vratio u ravnu crtu i to je to. Jedino se kod dizanja ručne odnosno kod zanošenja stražnjeg kraja čuo nekakav signal zvučni i to je to.
Ima gumbić lijevo da se isključi ta pomoć i onda pokaže ESP off na putnom računalu. Ali velim, i sa njim i bez njega nisam uspio zanijeti auto da se okrenem na cesti (bez ručne).

Čak eto, kao da manje zanosio pod ručnom i kad si je pustio auto se puno brže vratio u ravnu putanju (kad sam imao uključeno taj ASR naprema isključeno). Mada to može biti sve onako - subjektivno. Nisam baš brutalan vozač da bi imao pod guzicom 1000 izvrtanja ili bježanja stražnjeg kraja, da znam kontrirati vrhunski i slično.

EDIT:
Jel bi se ESP mogao "testirati" sa time da se vožiš unazad i naglo se skrene ? Tipa simuliraš stražnji pogon na autu ? Il sam ga bubnuo sad ?

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 28.12.2014. u 22:45.
Vuco je offline   Reply With Quote