Tema: Automobili
View Single Post
Staro 17.12.2014., 00:36   #13118
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Emissary Pregled postova
Dobre zimske gume i ESP bi izvukli vozača srebrnog karavana s videa. ESP pogotovo, nezamjenjiv je jer može kočit svaki kotač zasebno. Čak i natprosječno spretan vozač ne može ni približno dobro reagirat u usporedbi sa ESP-om.
Ja sam imao i ESP i sve moguce sigurnosne sustave i pogon na sva četiri i dobre gume pa sam svejedno 5-6-7 metara isao po pravcu kuda me je led vodio. I to sa samo 40-ak km/h.
Kad bi recimo bio skroz nesposoban pa da sam u toj situaciji stisnuo gas do daske, kocnicu do kraja ili okrenuo volan skroz u neku stranu - imam osjecaj da ne bi nis promijenilo koliko je bilo sklisko. Stvar je bila da je bio potok vode preko ceste. Kad se to sve nakon potoka zaledilo izgledalo je kao asfalt, a zapravo je bio cisti, cisti led.
Ne znam, mozda me je ESP i spasio, ali nisam osjetio da je auto ista radio. S tim da realno nisam loš vozač, puno vozim i imam osjećaj za vožnju i kontrolu nad autom. Također sam proveo puno vremena na snijegu i znam kontrolirat auto u takvim situacijama. Inace vozim auto koji ima samo ABS i tako sam i naucio kako se spasiti kad sve ode vrit slucajno ili namjerno. Ne kažem da sam Schumacher niti umisljam da znam vise nego sto zapravo znam, ali ono što mogu kontrolirat, kontroliram.
Bio sam suvozac u par navrata kad je ESP radio, a za volanom su bile panicne osobe koje znaju samo okrenut volan u onom smjeru u kojem zele ici neovisno o tome gdje auto ide. Bez ESPa bi se izvrtili samo tako. I bas se vidi da je tome namijenjen. Netko tko ne zna vozit okrene volan tamo gdje zeli ici, a ESP korigira putanju. Upravo to je demonstrirao ovaj gospodin u Lambu.

Ali da, cim ima i sitnica trakcije, ESP puno pomaze - ne bi nikad kupovao novi auto bez njega.
Bolje je imat elektroniku koju mozes iskljucit kad hoces nego ju uopce ne imat.
IcyTexx je offline   Reply With Quote