Jučer imao cirkus na mijenjanju guma.
Dimenzija 225/45/R17, ljetne gume Goodyear Eagle F1 Asymetric, na sve četiri mjestimično popucao šav na spoju bočne stranice i gazne površine. Slika:
https://imageshack.com/i/exkIceFsj
Navodno uzrok vožnja sa preslabo napumpanim gumama. Malo mi je čudno jer dosta često kontroliram gume (čitaj: svako tankanje ako je ispravan agregat na benzinskoj) i ne vozim opterećen auto ako nisu gume dodatno napumpane. A imam auto 13 godina, prošao 340 tis. km s njime, promijenio desetak setova guma i ovo je prvi put da mi se dogodilo. Ali dobro, gume su u smeću i na proljeće me čeka kupnja novih guma, Goodyear ispada iz igre.
Vulkanizer mi išao mijenjati zimske gume (Michelin Alpin A4, kupljene prošlu zimu i nisu puno potrošene, 10-15 tis. km), kad ono jedna ima bubreg na unutrašnjoj strani, negdje sam očito zapeo. Ništa, kupio sam dvije nove Alpin 5 i stavio ih na stražnje kotače.
Ono što me zanima, da li će biti problema jer auto (Passat 2002 4Motion) ima pogon na sva 4 (Torsen diferencijal) i ne znam koliko transmisiji šteti razlika u opsegu nove i rabljene gume. Na netu vidim oprečne informacije, ima li netko iskustva?