Citiraj:
Autor jopis
Nosiš li naočale za vid slučajno ili leće? To će mi objasnit ove puste teorije o zasljepljivanju, ako ne, ne znam što bi ti rekao. Također sam svaki dan poprilično na cesti, imam vid 10/10 i nikad do sad me nije zaslijepio auto sa stock xenonima, za razliku od nepoštelanih kineza na kojekakvim puntićima iz 96.e i mazdama 323....
Dapače, nekidan sam se mimoilazio 2x u istoj večeri sa pol godine starim a8 sa nekim ubersvjetlima naprijed i natrag, zaslijepljivanja nema. Drugi dan (tj drugo veče) sam sjedio u tom autu i bio vožen, to je milina noću kako se lagodno vozit ovim našim neosvijetljenim cestama.
Burazov kum ima novu 7icu sa nekakvim bmw motorsport bixenonima koji su koštali ko sv.Petra kajgana u doplati, ista stvar, apsolutno nema zaslijepljivanja kad dolaziš nekom u susret, a vozit s njima noću je extra.
|
I sam sam bio zasljepljen sa xenonima sa audija ili BMW-a, ali većinom SUV-ova, to se može pripisati povišenom položaju farova u odnosu na normalni auto.
Naime, svojstva farova sa lećama je to da te neće zaslijepiti ako ih gledaš sa više pozicije ili u ravnini s njima, međutim ako ti se pogled nađe ispod razine fara Primjer, voziš se na dugoj ravnoj uzbrdici, u susret ti dolazi (nizbrdo) auto sa lećama u farovima (svi stock xenon farovi moraju imati leću), zaslijepit će te. Ako ne vjeruješ, probaj na nekom autu sa lećom u farovima gledat u far dok gori svijetlo od ispod razine fara, pa ćeš skužiti o čemu pričam. U Slavoniji vjerojatno nečeš imati problema s tim (jer je sve ravno

) ali u krajevima oko Zagreba (brežuljkasti krajevi) te mgu farovi s lećama itekako zaslijepiti.
I sam vozim auto sa lećama (ali bez xenona) i malo sam proučavao taj fenomen.
Dakle, nije stvar u xenonima kao takvim, nego u farovima s lećama i topografiji terena.
O kineskim xenonima koji bliješte iz razjebanih farova bez leća nema smisla govorit