Citiraj:
Autor 1v@n
Ja samo znam da imam problema s vozačima auta koji imaju xenone, pogotovo kad mi dolaze iz suprotnog smjera na takvim neosvjetljenim cestama. Na 5 metara od njega, ne vidiš apsolutno ništa osim zasljepljujuće bjeline. Zato me ne čudi što se ekipa nađe u grabama jer počnu paničariti i naglo koče i trzaju volanom jer ne vide cestu više.
|
Nosiš li naočale za vid slučajno ili leće? To će mi objasnit ove puste teorije o zasljepljivanju, ako ne, ne znam što bi ti rekao. Također sam svaki dan poprilično na cesti, imam vid 10/10 i nikad do sad me nije zaslijepio auto sa stock xenonima, za razliku od nepoštelanih kineza na kojekakvim puntićima iz 96.e i mazdama 323....
Citiraj:
Autor 1v@n
Nisu samo kineski xenoni u pitanju, nagledao sam se Audija, BMW-a i Mercedesa viših klasa, a i vozača ispred sebe koji svakako reagiraju na pljusku xenonom 
|
Nikad nisam imao problema sa stock xenonima, kao što rekoh već gore.
Dapače, nekidan sam se mimoilazio 2x u istoj večeri sa pol godine starim a8 sa nekim ubersvjetlima naprijed i natrag, zaslijepljivanja nema. Drugi dan (tj drugo veče) sam sjedio u tom autu i bio vožen, to je milina noću kako se lagodno vozit ovim našim neosvijetljenim cestama.
Burazov kum ima novu 7icu sa nekakvim bmw motorsport bixenonima koji su koštali ko sv.Petra kajgana u doplati, ista stvar, apsolutno nema zaslijepljivanja kad dolaziš nekom u susret, a vozit s njima noću je extra.
Citiraj:
Autor 1v@n
Ako se već brže vozim kroz takve dijelove u tim uvjetima, dižem farove na max visinu. Kod xenona nema te mogućnosti ako se ne varam.
|
Dižeš farove? Pa LOL

. Već sam u postu ranije rekao čemu služe duga svjetla, kakvo dizanje visine farova pobogu, to je funkcija koja služi kad ti je vozilo pod opterećenjem da ih spustiš na vrijednost (1-2-3, kako u kojem autu) koja ti odgovara kutu vozila tj svjetlosnog snopa koji je poremećen time što je opterećen auto nagnut. Dizanje visine ne postoji, nulti položaj (ili samo - kod nekih auta) ti je stock vrijednost za prazan automobil, dakle ona na kojoj moraš držat kad se voziš sam ili s 1 putnikom u automobilu. Nemoj mi samo reći da ti držiš na max spuštenom snopu inače, a vraćaš na nulu kad si na otvorenoj cesti

Duga svjetla su ti suvenir ili taj sat nisi bio u autoškoli

Moderni automobili sa xenon ili bixenon svjetlima imaju automatsku nivelaciju visine svjetlosnog snopa.
Citiraj:
Autor 1v@n
Ne moram ništa dokazivati, imam zadovoljavajuću preglednost i brzinu prilagođavam tome. Da ne vidim dovoljno daleko i dovoljno široko pod kratkim svjetlima, vozio bih ili pod dugima ili plakao za xenonom. Nisu svi auti isti, nit su svjetla ista, nit svi isto vide.
|
Ajme majko.... Ja ne znam kojim si se ti cestama oko požege ili pakraca vozio, ali noću tamo vozit pod kratkima kad nema auta iz suprotnog smjera je ono, opet facepalm, al dbr, nismo svi na istom mjestu kupili vozačku

Slažem se da nisu svi auti isti, naravno, s nekim autima koje sam imao sam doslovno skretao s uma kad bi morao ići na neke dalje destinacije noću koliko su im loši svjetlosni sklopovi, ko da imaš svijeće u farovima a ne žarulje

Da, ne vidimo svi isto, i to se slažem također, ali da se ne ponavljam, trebala bi ti biti sasvim jasna funkcija dugogo svjetla u automobilu
Citiraj:
Autor 1v@n
Badava ti i xenon ako imaš u kabini light show od ekrana, gps-a, mobitela i sl. izvora svjetlosti kad se ne možeš dovoljno dobro koncentrirati na pojave na cesti i oko nje.
|
Kakav light show? Instrument tabla je na većini auta danas (a bome i nekad) sa dimmable osvjetljenjem, gps mi se sam prebacuje u night mode čim prođe čini mi se 20h, mobitel stoji u futroli, mi odgovorni vozači koristimo bluetooth headest, itd. A koncentracija je samo stvar karaktera i navike vozača, ili si koncentriran na cestu i vožnju ili nisi (žene koje se šminkaju u vožnji, popravljaju frizuru, lokalne baje s najnovijim top modelom mobitela na uhu, itd....).

Živio ti men, i duga svjetla koristio na praznim pustim cestama u Slavoniji