Budući da mi ispiti skoro dolaze imam inspiraciju pisat po forumima.
Kao prvo, xenon sam naveo samo kao prvi i očiti primjer. Nisam htio ulaziti u to dal je potreban ili nepotreban. I nisam ga spominjao samo za RS modele nego općenito za Renault.
Ajmo u povijest. Može i RS. Clio II RS dolazi serijski sa xenonima. Clio III RS 197 dolazi sa opcionalnim xenonima. Clio III RS 200 i Clio IV nemaju xenon ni kao opciju. To nema veze sa redukcijom težine nego je samo odluka Renaulta o novčanoj štednji. Cup verzije i ostala malo više "hardcore" specijalna izdanja su imale s razlogom maknute sve điđamiđe, ali to je bio feature - ne nedostatak.
Smiješno mi je vidjeti kad čovjek kao glavne nedostatke spominje premali držač za cugu ili nezgodan suvozačev pretinac, a opcija naručivanja boljih svjetala o kojima ovisi kvaliteta i sigurnost noćne vožnje nije ni približno velik problem. Nema ni sustava za automatsko kočenje u gradu radi sigurnosti ni radarskog tempomata, a ni nadzor mrtvog kuta. Nemaju jačeg dizela od 130 konja, imaju preslab EDC pa ga mogu pakirat samo sa dizelašem od 110 konja. Nema jačeg benzinca od 130 konja, na pol puta do RS-a. Govorim za Megane, jel. Infotainment sustav je arhaičan, Arkamys zvučni sustav je sketchy. Kad je Megy III tek došao imao je opciju bixenona sa praćenjem zavoja... Megy II ph. II je imao serijski leće sa halogenkama, kao sad III ph. II.
Laguna ima još manje opreme, a trebala bi biti luksuznija.
To su samo opcije, a još veći problem od svega navedenog je kvaliteta izrade. Laguna je srednja žalost kad ju usporediš sa konkurentima. Unutrašnjost pogotovo. A inženjerski vrh je neskladno uparivanje čudnog dCi motora od 150 konja i 6 stupanjskog mjenjača sa čudnim omjerima. Motor kod kretanja djeluje kao benzinac, ispod 2000-2100 okretaja nema skoro ništa snage, po gradu se ubacuje u prvu brzinu u situacijama kad svi drugi dizelaši koriste drugu. Kad usporedim Passat CC i njegov motor od 140 konja sa Lagunom, imam osjećaj da CC ima najmanje 180 konja u usporedbi sa Laguninih 150. Ne znam kako se obična Laguna ponaša u vožnji, Coupe se lijepo drži na cesti ali motor joj... Nisam VW ljubitelj da tu ne bude diskusije, doma imamo tri francuza, a dva Renaulta...
EDIT:
Slažem se za ovo sa zasljepljivanjem od strane xenona, pogotovo od Mercedesa. Dvaput sam i blicao E klasi misleći da ima upaljena duga bi-xenon. Skoro sam sletio sa ceste kad mi je on blicnuo nazad.

Vidio sam zvijezde još pol sata nakon toga. Insignije su isto divlje. Čim naiđe na rupu na cesti osvjetljava avione.