Al ga serendaš na kvadrat.
Kakvo mrtvo iskustvo, alo?

Položio sam na snijegu, ali ja nisam tu da se kurčim već oću jednostavno objasnit nešto što je jednostavno ko jen dva tri.
Loše vozače, vozače koji voze -10kmh na zimskima ostavi sa strane, to nije argument jer ovdje pričamo o performansi gume i što se s istom događa zimi.
Ravna cesta, mokri kolnik(kiša), 0 stupnjeva celzija, naglo kočenje s 50 na 0. Ljetna će stat otprilike 15-20+% dalje. Recimo, bubam, zaustavni put zimske je 35m a ljetna staje na 40m(u najboljem slučaju ako ima profila) ili dalje. U tih pet metara ili više ćeš razvijat neku brzinu, vjerojatno oko 10kmh(da ne računamo). Odi spizdi neki auto ili nekog s 10kmh. možeš i 5. Javi rezultate.
Test koji može izvest moj nećak od 6 godina. Test koji traži da znaš dignut auto na 50kmh i stisnut kočnicu. Fizika buljo, fizika. Trenje točnije.
Svaka čast ako vi s 10+ godina vozačkog iskustva možete promijeniti zakone fizike i zaustavit prostor i vrijeme, ja nažalost ne mogu. I zato mi ne pada na pamet ugrožavat druge i širit ovakve gluposti okolo. Kužim da vas je HAK i raznorazni stručnjaci učili svemu i svačemu prije 15 godina kad su aktualne bile sava i tigar gume ali ipak su stvari nešto drugačije danas.
Ajd sad izbaci zimu iz priče, ljetna guma bilo koja. Na 8mm je nova i zdrava, na 4mm je potrošena preko 50%. I tu si već izgubio koji metar na kočenju. Sad ti meni tvrdiš da na toj istoj gumi, koja je tvrda i nezagrijana u uvjetima u kojima
ne funkcionira možeš stat u razumnom razmaku naspram zimske.
Svaka čast, iako mislim da si ti jedan od onih šta vade osigurače ABS-a jerbo je njihova noga brža kad pumpa kočnicu.
Sad sve to fino odi izgooglat, pirelli ima svoje testove, bridgestone i conti. Sve dostupno na guglu i to fino se nađe u pdfu za pročitat.
Budući da ja nemam prakse već će ti se javiti netko ko ima. Možda ti može ozren organizirati demonstraciju kod Berislava u autolabu koji zna nekog boga o gumama. Ja ga eto ne poznajem osobno ali znam da zna to što radi i da je sposoban ove tvoje gluposti demantirat u minuti.
Možda tad shvatiš što je smjesa gume i što se s istom dešava kad ju mučiš van optimalnih granica.
I rest my case. Ako imaš ikoji argument osim "debili na cesti srać tu mač" slobodno napiši da se razgovaramo ko ljudi. U suprotnom ti možeš živjet u uvjerenju kako si zajebo sistem jer si uštedio 1000 i kusur kuna na zimljarama..