Citiraj:
Autor smirnoff
kad je tako jako, iskapčam i utičnice i antene..imao sam slučaj da je kroz fazu prošlo samo kod mene u sobi pa rikno TV, video i telefon.
sad pušem i na hladno - cca 3 minute posla (x2) al zato ne brinem bezpotrebno.
|
hah....... nitko ne tvrdi da ovo nije pametno, dapace. i sam imam svu elektroniku preko produznih i samo prebacim prekidac na produznog, valjda sam siguran. iako ne 100% jer eto, barem uzemljenje ostaje spojeno, ali kokam fazu i nulu preko prekidaca (jer su prakticki svi prekidaci na produznima dvostruki, ako sam se pravilno izrazio

).
ali da, ja isto cesto iskljucim struju. ali ne uvijek

.
Citiraj:
Autor partwish
Grom ne udara nužno u antenu, može opaliti u vod tj. onaj stupić na krovu za koji se ne mogu sjetiti kako se zove iako mi je na vrhu jezika.. i kuće! 
|
gromobran

.
da, kod mene je bila greska sto nije sama cijev na kojoj su niti manje niti vise 4 riblje kosti - uzemljena. to nazalost nije do mene, nego do starijeg covjeka koji mora i uvijek ce biti pametniji od mene - moj otac

.
>>ti nisi bio niti u planu kad sam ja spajao antene, biće to dobro<< sistem

.
Citiraj:
Autor nino
 Od tebe nisam ocekivao ovakvo pitanje.
Ima od toga puno vremena. '90tih godina. Nevrijeme kod Rovinja i direktni udar groma u kucu. Sve, ama bas sve sto je bilo spojeno na uticnice je pregorilo, doslovno sve. Kompletna instalacija se istopila u zidovima.
Eto zato. 
|
da nino, ali........... veliko ali.
kakva je instalacija bila u toj kuci? kakvi osiguraci? kako je uopce toliki visi/visoki napon prosao u instalaciju?
mislim, ja sam se krivo izrazio. imam bimetalne osigurace po svakoj sobi zasebno, zasebno uticnice, zasebno rasvjeta. plus, imam dva "glavna" osiguraca jer je kuca podjeljena na dva dijela, dovedena je trofazna struja da bi dio isao na jednu fazu od kutije, drugi dio na drugu fazu. ne pitaj, nisam ja bio majstor

.
ali kazem - osiguraci su mi tu da odrade i odradivali su vec puno puta

. barem 5 puta sam bio ja krivac sto izbijaju, jebiga, krivo se nesto spojilo

.
ali generalno, kada grom opizdi u kucu i probije u instalaciju (a da prije nisu osiguraci odradili), mislim da je puno veci trosak na instalacijama nego na komadu elektronike

. sam si rekao, otopilo instalaciju u zidovima........ koliko je taj gust kostao, stemanje zidova barem negdje, razvlacenje instalacija i komplet posao? garant vise od 2-3 tisuce kuna koliko je negdje moj komp, li-la.
da imam nesto skupo - >>SKUPO<<, islo bi na stabilizator + UPS. jel

.
iako se generalno slazem - kada bas grmi u blizini, ja kokam sve iz stroma

. kompovi i cijeli sistem u dnevnoj (TV, HTPC, router, receiver, telefon, 5.1 sistem) samo APC prekidac prebacim u 0 i miran sam

.