Maticna: Gygabyte GA-K8N Ultra 9
Disk: HDD HDS722525VLSA80 HITACHI 250GB SATA 7200rpm 8MB
Trebao bih pomoc za instalaciju SATA diska. Naime, sastavljam racunalo od nule i nije mi prvi puta, ali je prvi puta sa SATA diskom i nikako ga ne mogu dobiti da ga vidim kod odabira particije za instalaciju Win XP. Gledam BIOS, gledam knjizicu maticne i jos neku knjizicu SATA RAID 5 funkcije i sve me to zbunjuje.
Disk sam spojio na jedan od crvenih SATA prikljucaka na maticnoj jer bi to trebao biti prikljucak za disk koji je SATA 150.
U manualu maticne stoji ovako:
- S_ATA0/1/2/3_SB (serial ATA II Connectors, Controlled by nForce4 Ultra) žuti priključci
- SATA0/1/2/3_SII (Serial ATA Connectors, Controlled by Sil3114) crveni priključci
Ja sam disk spojio sa tim crvenim konektorom. E, sad kad vidim onaj BIOS onda padnem u nesvijest jer me opet sve zbunjuje kada svugdje uz SATA stoji i RAID. Ja imam jedan disk SATA i jedan stariji ATA tako da necu RAID.
Prilikom bootanja vidim da prepozna ATA disk, ali ovoga SATA nema nigdje i odmah mi veli nesto da nemam validni uredjaj i trazi me da udjem u neki MENU za RAID. Pritisnem F4 kako me trazi i tamo odaberem JBOD, prema uputama jer kao imam jedan SATA disk. I tamo sada vidim da prepozna taj disk. Odradim taj MENU prema uputama , ali nakon novog bootanja, opet mi kod pocetka instalacije Windowsa XP ne prikazuje taj disk da ga odaberem za instalaciju.
Znam da postoji potreba da se instalira i nekakav SATA driver sa floopyija. Ali pojma nemam kada, tj. tocno u kojem trenutku bootanja.
Molim vas za pomoc, kako da pokrenem taj hard disk, sto gdje odabrati ?
hvala unaprijed