Iz mog iskustva, brand je nebitan. Krepavale su mi ploce od 300kn i ploce od 2000kn, i intel i nvidia i ati i amd i via i itd. Sve do jednom proizvodjacu se dogodi los batch. Ako naletis na dobar batch i kupis neki komad hardvera iz dobrog batcha, radit ce kako treba i dugo, bez obzira koje je ime na njemu. Ja si kupujem najpovoljniji hardver koji nadjem, koji zadovoljava moje potrebe, jer znam da cu ga nakon isteka gare prodat i kupit neki aktualni. Ako naletim na los batch ide reklamacija, i dobijam drugi.
That said, sto se procesora tice, presretan sam. Za manje od 300kn mogu dobit procesor sa dvije vrlo efikasne jezgre, koji ne trosi skoro nista struje. Dakle kosta me skoro nista sad, i skoro nista kroz 3 godine rada, sto se tice struje, a vise nego sposoban pogurati prosjecnu grafu. Kad se pogleda memory bandwith i TFLOPS-i na grafi, glavni i odgovorni za "snagu" kartice, ispada da danas za 500kn dobijes karticu priblizne vrijednosti 2000kn od prije dvije godine. A snaga dvojezgrenog procesora koji je prije dvije godine gurao slicnu grafu se povecala, efikasnost mu se povecala, a potrosnja i cijena smanjila. Za 1500-2000kn danas mozes dobit kantu koja ce vrtit sve zivo na medium/high detaljima. Sa SSD-om ili nekim HDD-om velikog kapaciteta, sto tko voli. Jedino zagrizeni gejmeri koji moraju igrat na ultra high detaljima moraju dati velike novce. Za veliku vecinu, nema potrebe...