Iskreno nisam razmišljao o future use, tj jesam u smislu da ćemo kupiti 8 portni sfp kada izađe od Mikrotika. Ako se odlučimo za tu tehnologiju, no stvar se komplicira sa 10gbase-t koji uz povećanu strujnu potrošnju i malo veću latenciju (zanemarivo za mene) daje praktički iste peformanse. I to uz manju cijenu i postojeću arhitekturu/standard. Jer već imamo cat7 kable po ormaru provedene.
Što se tiče prometa između dva servera, čak u biti 10g je možda i prevelika brzina, no 1g je premala svakako i imamo dnevno po 5tb podataka sa tog servera koji se inkrementalno/full obrađuje i backupa, sve preko mreže. HDD su constellationi u raid10 polju, njih 15 ja mislim. S druge strane, backupaju se i virtualke s tog file servera, također preko mreže, istom metodom, na backup server. Imam po noći situacije gdje mi se nekakvi full backupi znaju zateliti po par sati pa mi cijeli backup plan pada u vodu. Baš zato želim bržu vezu između ta dva servera, i želim razdvojiti korisnički pristup serveru (putem etherneta) i komunikaciju između dva servera.