Tema: Automobili
View Single Post
Staro 28.08.2014., 23:42   #11730
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Astra classic s tim motorom je podosta troma, ne znam tebi možda nije, ali znam da pod bilo kakvim loadom troši ko neki ozbiljniji motor a ne nudi baš niš za uzvrat.
I izbjegavaj 1.2 3 cilindra i slične male motore. Koliko sam skužio uglavnom se voziš brzom cestom/autoputom. To je horor za mali motor kojem je glavna namjena grad. Em će potrošnja porast za duplo čim se približiš 130 em je buka takva da ni razglas u autu ne pomaže. Znam iz prve ruke.

Od svega kaj si nabrojao ja bi clia. 1.5 dci je bio prije problematičan, sad je to druga priča već. Jedino bi ja možda gledao model od 100ks(ili 110?) jer ima 6 brzina i tu se doslovce možeš do Sv. Nedjelje dokotrljat s 4l. Ali da, šansa da naletiš na silovani primjerak kod kojeg te čeka popravak turbine je velika. Al to ti je tak kod svakog dizela.
Pogledaj i kakvog focusa 1.8tdci, 1.6 dizlo je PSA(pežo-citroen) motor dok je 1.8 oldskul ford i voze i voze bez problema..
A ni Fiesta nije loš izbor, probaj sjest u auto. Čini se mali ali ima dosta prostora unutra. Plus iza ti stanu dvije sjedalice i odrasla osoba između. Gepek je doduše li-la.
Megane 1.6 isto super auto.

Samo si izvaži troškove dizel vs. benzinac. Vidi kolko km radiš godišnje pa si izračunaj jel ti se isplati.
S obzirom da kupuješ auto 4-5 godina star s blizu 100k km budi svjestan da je to vrijeme velikog servisa, pa imaj lovu spremnu za to.
Za servis ti šaljem na pm, dečko je korektan i reći će ti na licu mjesta mane auta i dat ti približan izračun da znaš kaj te čeka.

Na huo.hr možeš izvuć broj šasije po registraciji, a ovdje s tim brojem šasije možeš vidjet jel postoji kakav teret na fini. I bježi od autokuća.
Hvala na informaciji i savjetima. Za Astru znam da ljudi kažu da je troma no meni je ok jer - dignem brzinu od kuće i održavam je na 60-80kmh cijelim putem i onda na autobahn gdje vozim najčešće 110-120kmh. Velim, 1.2 3 cilindra tu troši 4-5L za ovih 60-80kmh, a na 110-120hm od 6,5-7,5L. Obzirom da board comp malo laže, realno je pola litre više. Uglavnom ne ludujem za velikim brzinama (još). Nisam najbrži, ali bome niti najsporiji na cesti.
Focusa ima otac (imao dva službena) i prvi je bio preslab dizelaš da klimom ohladi auto kad su bile one vrućine i nije palio ponekad, a na ovom jačem 1.8tdci sa 6 brzina ide lijepo, ali ga je već 3 puta ostavio doma jer auto nakon kontakta nije palio. Stalno neka žica jebe (masa krivo spojena). Iako predzadnji Focus ima uvjerljivo najmanje prostora za suputnike od svih autiju koje sam vidio i vozio. Uvjerljivo.
1.6 od PSA znam da je isto ultra štedljiv do 130kmh. Mi smo na autocesta+otvorenoj cesti u službenom C4 (~90KS HDi) radili po 900-1000km sa tankom. Fino vuče od 1800-3000 okretaja. Do 70 000kmh osim promjene pakni i jedne brtve nije bilo problema..

Računam da je kuća-posao-kuća 38km. Ajmo računati 40 i kroz godinu se dobije 10 000km. Trenutno ne radim neku preveliku kilometražu van posla, pa sam računao do 15 000 godišnje.
Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ja se vozim sa Ci(ti)gom 150-160 po autobahnu i trosim 6.5 litara maksimalno. Znaci, isto kao i u gradu, mozda pol litre manje. Where is your God now!? Zagreb-Beograd sam napravio sa 46 litara goriva, 120km/h.

To da klepece, klepece. Zamislis da si u Poršeu (dodas u glavi jos 3 cilindra pa pojacas buku) i Bog da te vidi!
Mah, taj zvuk 3 cilindra mi ne smeta ni malo. Pouzdanost za sljedećih 100 000km i prosječna potrošnja i već se derem Take my money !
Citiraj:
Autor DiTech Pregled postova
Dobro je imenjak tech napisao, moj pick za zenu je bio focus tdci, toyota i civic, mada bi i kia proceed trebali biti isto ok. Isto dao bi prednost benzincu jer u pravilu ce bit manje km na njemu, tj. u boljem stanju od dizela i stavio bi plin. Danas ima kvalitetnih instalacija za malo para, a po ovoj kilometrazi ti se isplati za 1g instalacija.
A da, problematično je jer najčešće svi računaju ko ja, i onda dobiješ svoj prvi auto i napraviš duplo više km od planiranog .