Citiraj:
Autor jopis
Check engine lampica za zaglavljen termostat?
Aha, sure...
Taj termostat i da postoji, kao što ne postoji, koštao bi ko plivajući zamašnjak a ne ko termostat....
Ne, nije urota, nego način zarade/povratka izgubljenog kapitala uslijed globalnog pada prodaje. Nije jednom bio research o tome...
Prekasno je jer svako pregrijavanje motora vodi do oštećenja brtve glave te stvaranja mikropuknuća glave, što dugoročno opet vodi do havarije motora, pogotovo uzevši u obzir da su motori današnjice od aluminija i kojekakvih slabašnih legura.
Ma ne fantaziram, nego gledam stvari sa jednog stajališta, ti sa drugog, hebg. Nisam od populacije vozača koja sjedne u auto i sve što ih zanima je stanje u rezervaru i da auto pali i vozi....
|
Da. CE lampica za zaglavljeni termostat, dobro si pročitao. I nije stvar u termostatu već u senzoru. Ovisno o tipu senzora temperature (NTC/PTC) ali moderni ECU jaaako dobro zna jel motor postigao radnu temperaturu ili se "pothlađuje".
I to je samo jedna od izvedbi, termostat više nije nit će biti vulgaris mehanika kako ti misliš. U nekim vozilima se čak i otvara uz pomoć elektronike.
A francuzi i japanci odavno uz nedostatak cajgera imaju lampicu hladnog motora. Koja gori dok motor ne postigne radnu temperaturu, ili u slučaju zaglavljenog termostata ista ostaje gorit i/ili pali CE.
Upravo tako, i s tim možemo zaključit da ti je isti qrac jel se upalila lampica ili se digao cajger. Ishod je isti. Dapače u slučaju da krkan vozi i vidi da se cajger dignuo on umjesto da stane sa strane će fino navinut grijanje i uzdat se u krunicu oko retrovizora kak auto neće zakuhat.
Nisam ni ja. Zapravo pročitao sam dovoljno o autima i proučavao service manuale jer me to zanima. Isto tak mi ne pada na pamet prozivat nešto polu proizvodom za što nisam probao/vidio nit znam kako funkcionira. To je to od mene, EOD.