Citiraj:
Autor Baja 001
Jopis kuzim da sve znas, nisan mehanicar niti osiguravatelj po struci, ali sad cu se bas raspitat.
Po tebi ispada da dizel ne valja, a isti takav benzinac valja? Govorimo 3.0, naravno kod benzinca nema tlakova ni turbina, a kod dizela je to problem (koji po defaultu ima jači blok motora i komponente zbog kompresije). Iskreno ne interesira me zasto je uzeo 50i, nego govorin da usporedjujes kruske i jabuke (30d vs 50i), a sta se tice tehnicke strance tu cu se informirat.
|
Ne znam ja sve, štoviše ne znam ja masu toga, ali ovo što navodim su stvari koje sam ili osobno vidio kod starog u radioni, ili bio u servisu di se navedeni auto rastavljao i popravljao, što se tiče konkretnih primjera.
Što se tiče ovog dijela o tehničkoj strani problema - tj o tome da su dizelski motori nepredviđeni za duge vožnje pod vršnim opterećenjem - to nije moja izmišljotina, to je problem tehničke prirode koji postoji od prvih turbodizela. Ne pričam ti to na pamet, nego prenosim riječi frenda koji radi u bmw-u na odjelu sklapanja motora i koji je prošao sve moguće škole i tečajeve u vezi toga.
Mogao je on (ovaj poduzetnik odozgo) kupit i 3.0i v6 i vozit se bezbrižno, ali sa 4.4i v8 je dobio lagodniju vožnju zbog 600Nm momenta, a as i said, po istoj cijeni

Niti jedan 3.0i ne boluje od iste problematike. Vidiš i sam da kužiš u čemu je poanta - bez obzira na pojačani blok, opet je tu enormna temperatura uzrokovana turbinom, kompresija kod benzinca je ak se ne varam 10:1, a kod 3.0d je 18:1, tlakovi ubrizgavanja kod dizela mjere se u tisućama bara, itd.