Tema: Automobili
View Single Post
Staro 22.08.2014., 12:32   #11550
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor Baja 001 Pregled postova
Jopis kuzim da sve znas, nisan mehanicar niti osiguravatelj po struci, ali sad cu se bas raspitat.

Po tebi ispada da dizel ne valja, a isti takav benzinac valja? Govorimo 3.0, naravno kod benzinca nema tlakova ni turbina, a kod dizela je to problem (koji po defaultu ima jači blok motora i komponente zbog kompresije). Iskreno ne interesira me zasto je uzeo 50i, nego govorin da usporedjujes kruske i jabuke (30d vs 50i), a sta se tice tehnicke strance tu cu se informirat.
Ne znam ja sve, štoviše ne znam ja masu toga, ali ovo što navodim su stvari koje sam ili osobno vidio kod starog u radioni, ili bio u servisu di se navedeni auto rastavljao i popravljao, što se tiče konkretnih primjera.
Što se tiče ovog dijela o tehničkoj strani problema - tj o tome da su dizelski motori nepredviđeni za duge vožnje pod vršnim opterećenjem - to nije moja izmišljotina, to je problem tehničke prirode koji postoji od prvih turbodizela. Ne pričam ti to na pamet, nego prenosim riječi frenda koji radi u bmw-u na odjelu sklapanja motora i koji je prošao sve moguće škole i tečajeve u vezi toga.

Mogao je on (ovaj poduzetnik odozgo) kupit i 3.0i v6 i vozit se bezbrižno, ali sa 4.4i v8 je dobio lagodniju vožnju zbog 600Nm momenta, a as i said, po istoj cijeni
Niti jedan 3.0i ne boluje od iste problematike. Vidiš i sam da kužiš u čemu je poanta - bez obzira na pojačani blok, opet je tu enormna temperatura uzrokovana turbinom, kompresija kod benzinca je ak se ne varam 10:1, a kod 3.0d je 18:1, tlakovi ubrizgavanja kod dizela mjere se u tisućama bara, itd.