Citiraj:
Autor Amdejac
Žljebasti profili nisu dobri. Nakon svake ture treba čistit rešetku jer se napravi garež s gornje strane. Susjed ima Sebastijanov roštilj sa takvim žljebastim profilima, a rešetka nasjeda na sam rub roštilja, Kod pečenja masnijeg mesa (mercator čevapi i pljeskavice) ugasi se žar jer nema dovoljno zraka.
|
Ma taj iz Sebastijana nije sreća.
Meni osobno žljebasti su bolji. Puno lakše peć i manipulirat mesom, meso ostane sočnije, plus sve mljevene varijante su znatno bolje ovak spečene.
frend je dao limaru da mu napravi za cca 250 kn veliki takav roštilj, predobar je. Budem poslikao kad bude prilika.
Citiraj:
I već duže vrijeme ne prakticiram pacanje mesa u ulju.
Kak pacate meso za roštilj?
|
Ja sam iz navike često pacao svinjsko meso s malo ulja da lakše utrljam začine, moji tak rade godinama, pa sam to od njih pobrao. Meso uvijek fino ispadne iako u teoriji s uljem začini teže prodiru. Sol, papar, vegeta, češnjak, to se uglavnom koristi za začinavanje. Makar sol izvlači vodu, meso uvijek bude sočno.
Bifteke i ramsteke lagano premažem s nekim jačim alkoholom i začinim s malo papra i čilija, narežem i poslažem češnjak i luk i potopim u ulju sve skupa da odstoji minimalno 4-5 dana. Onda ga posolim neposredno prije pečenja.
Piletinu često mariniram s octom uz sol papar ili neke egzotične kombinacije začina, ala tandoori, chinese five spices, ili neku varijantu sa senfom, medom...
Uglavnom, češnjak, papar, čili i sol idu u skoro svim kombinacijama, to je neka osnova.
Dalje može svašta doći u obzir, od ružmarina, bosiljka, klinčića, origana, pa čubar, provansalska mješavina, piment... Volim sam pacat, eksperimentirat i kombinirat...