View Single Post
Staro 13.12.2002., 14:25   #8
Groucho
Registered User

Datum registracije: Dec 2002
Ja sam ovdje nov, ali htio bih se uključiti u ovu raspravu. Pozdrav svima.

Imam odlična iskustva s overclockiranjem P4 Northwood 1.8 GHz. Uspio sam ga bez dizanja napona i samo s originalnim hlađenjem dignuti na 2.41 GHz (što je 25% više od originalne brzine). Radi i preko 2.5 GHz bez povećanja napona, ali nije više toliko stabilan kod velikog opterećenja. S dizanjem napona i boljim hlađenjem dobio bi sigurno još bolje rezultate.

@DeVa:
Možda je stvar u memoriji. Ja imam Samsungovu PC3200 memoriju i Gygabyte GA-8SG667 ploču (Sis648 chipset) koja podržava DDR 400. Koliko je meni poznato, nije moguće mijenjati system clock potpuno nezavisno od DDR clocka (nisam siguran je li isto na svim chipsetima) pa tu treba biti oprezan. Nepogrešivi simptom da RAM ne podržava brzinu na kojoj je postavljen je upravo ono što se događa cyberphere-u.

Pitanje je i da li imaš P4 s Northwood jezgrom ili starij P4 s Willamette jezgrom. Razlika je ogromna, osobito kad je u pitanju zagrijavanje - P4 Nortwood ima veću površinu (bez obzira što radi s manjom 0,13 micr tehnologijom) jer ima duplo više cache-a, što zauzima veći dio površine procesora.

Ima još jedna stvar kad kupuješ procesore kod nas: obavezno kupuješ BOX verziju. Ali ni to nije dovoljno. Meni su u firmi u kojoj sam kupovao rekli da moraju otvoriti originalnu kutiju i plastiku u kojoj je procesor, na što sam ja tražio da je otvore predamnom.

Toliko. Nadam se da je nešto od ovog pomoglo.

Ovo mi se čini dobar overclockers guide za P4 Northwood procesore pa pogledaj detaljnije:
http://www.sharkyextreme.com/guides/...le.php/1380951
Groucho je offline   Reply With Quote