View Single Post
Staro 04.08.2014., 05:18   #1
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Analizator Wi-fi banda - eksperiment.

Malo sam istraživao kako vidjeti zauzetost banda za wi-fi 2,4Ghz. Isprobao sam neke android programe koji prikazuju aktivne kanale, te na grubo njihovu jačinu. Ovo mi nije bilo dovoljno jer sam htio osim signala vidjeti i eventualne smetnje. Saznao sam da postoji i takav uređaj tj. spektralni analizator koji je prilično skup. Onda sam došao na ideju da to uradim sa dvb-t usb štikom, kojeg osim gledanja TV koristim za razna skeniranja. Cijena mu je pristupačna (150kn), a ima freq. opseg 20-1700Mhz. Program za skeniranje je besplatan. Uz usb dođe antenica, a možete koristiti uz neki adapter i postojeću wi-fi antenu. Sad nastaje jedan problem, jer sprava radi do 1,7 Ghz, a wi-fi cca 2,4-2,41 Ghz.Srećom sam negdje pročitao da svaki predajnik emituje i harmonike. I stvarno uz pojačanje 20db pronađem taj band u nižem području (org. frekvencije podjelio sa 3). Još ostaje preskenirati frekvencije od 800-830, i uz uslov da tu ne radi neki predajnik dobijete lijep spektrogram cijelog banda. Podaci se mogu koristiti za razne svrhe (podešavanje antena, traženje slobodnih kanala, pronalaženje smetnji-ometača itd). Kako izgleda dio banda 13ch pogledajte u prilogu. Prva slika, našao prazninu oko 13ch. Druga slika nakon uključenja rutera, i na kraju poređenje. Štik se može kalibrisat i dobijete 824x3=2472Mhz što je 13Ch.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Isključen ruter.png‎
Views:	356
Size:	42.5 kB
ID:	13648   Click image for larger version

Name:	Uključen ruter.png‎
Views:	345
Size:	45.9 kB
ID:	13649   Click image for larger version

Name:	Usporedba.png‎
Views:	307
Size:	74.1 kB
ID:	13650  

Zadnje izmijenjeno od: begi. 04.08.2014. u 05:28.
begi je offline   Reply With Quote