Tema: Iskon
View Single Post
Staro 31.07.2014., 20:41   #1305
borisko
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2008
Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
A usput recite što plaćate. Ja plaćam za 8mbps:
Downstream rate: 9599 kbps
Upstream rate: 636 kbps

Upstream mi je nešto brži jer mi to donekle pomaže da mi veza ne puca prilikom uploada.

Evo moje sapunice:
Kada uploadam na Youtube ili neki drugi servis veza se najprije supori (i upload) pa pukne, ruter se sam resetira nakon toga.

Biseri iz tehničke podrške mi rade ovo:

Vratiti ćemo uređaj na tvorničke postavke.

Ja im onda kažem da to sigurno neće riješiti problem pa sarkastično. I onda im kažem kada gorivo curi na automobilu pa ćemo probati ugasiti i upaliti ga, možda se riješi.
Kažem im da mi je mijenjan i ruter, ništa.

Onda me studentica pita kako sam povezan. To nema nikakve veze ali ajde, kažem LAN kabelom kako mi je računalo povezano.
Kaže mi da zamijenim LAN kabel, da je sigurno do toga.

Onda sam se malo svađao i smijao njezinom obrazloženju "korisnici moraju ograničiti brzinu uploada". Zaguši vam se veza i prebrzo uploadate pa vam zato pukne.
Ovakvi biseri su mi najbolji. Znači JA bi trebao u Chromeu ograničiti upload.
Onda sam je bez smijanja pitao kako da u Chromeu ili bilo kojem programu ograničim upload i na koju vrijednost da ga postavim. Onda je prešla preko toga.

A nije mi ni odgovorila zašto mi na Iskon Carnetu ne puca veza prilikom uploada a na "Iskon iskonu" puca.

Kada smo prošli sve bisere tehničke podrške "povećan" mi je upload s 0.5 na 0.6 s time da ja sada ipak imam i dalje 0.5 u speedtestu.

Veza i dalje puca prilikom uploada.

Vjerujem da bi sljedeći biser njihove podrške bio da "promijenim punjač/adapter rutera, sigurno je do toga."
Ovo je jedan dosta zanimljiv problem i ne razumijem se u mreže toliko da bih to znao objasniti, ali reći ću ti kako je meni objašnjeno. Navodno zbog "zapunjenja" uploada, neki paketi ppp protokola (keep-alive paketi) se počnu droppati i jednostavno ne stignu do druge strane. U tom trenutku druga strana (Iskonova mreža) prekida konekciju i tvoj router se uslijed toga (software problem na routeru) restarta, ili samo pokusa ponovno spojiti.

Rekao bih da je to gotovo sigurno problem do routera i do njihovog softvera. Kad kazes da su ti mijenjali router, je li to bilo u neki drugi model ili isti takav model? Ja konkretno imam Enkom i nemam takvih problema.

Objasnjenje zasto ti se na CARNetu to nije dogadjalo moze biti u vrsti PPP konekcije. Naime, donedavno se na CARNetu moglo iskljucivo ostvariti bridge PPP veza (dakle sa PPP veza se terminira na računalu), a Iskonova po defaultu dolazi podesena na routeru (routing mode), a na zahtjev se moze prebaciti u bridge (ali onda imas problem spajanja uredjaja poput mobitela i tableta na internet).

Rjesenje? Zatrazis prebacivanje u bridge mode, kupis svoj (malo bolji) router i ustekas ga u Iskonov router (kao i telefone) i podesis PPP vezu na tom svom novom routeru, dignes wireless i gotovo. To jasno podrazumijeva da to znas napraviti ili imas nekoga tko ti zeli pomoci i da imas 200-400kn za opremu.

Citiraj:
Autor Ag008 Pregled postova
Btw ne znam jeste li gledali traceroute ali u zadnja 2 mjeseca su nešto promijenili (nagore) i sada imamo oko 7-8 skokova prije dosega web stranice. Prije je bilo tipa Ruter->Iskon1->Iskon2-> traženi server
A sada je Ruter-> Iskon1-> Iskon nepoznati IP-> 4 koraka nepoznati IP (vj. iskonov)-> 2x T-Com server-> Timeout-> Traženi server
To mi poveća za oko 10ms pristup webu.

A na Carnetu mi je bilo : Ruter-> core.carnet-> srce.carnet->traženi server
Sve ovisi kojoj stranici i gdje se ta stranica nalazi. Postoji i mogucnost da se ta stranica preselila na neki drugi server do kojega je sad "put" drugaciji. Iskon ima svoje (odnosno sve vise T-Comove) "nadprovidere" i na to ne mozemo utjecati. Moze biti i privremeni kvar na nekom od linkova nadprovidera (u cijelom tom lancu) pa se onda promet usmjerava zaobilazno, svasta moze biti...
borisko je offline   Reply With Quote