View Single Post
Staro 21.07.2014., 13:49   #1
DMan
Premium

Datum registracije: Nov 2007
Lokalna mreža - što nakon 254 različite IP adrese?

Imam jedan problem koji će možda zvučati glupo, ali ne znam kako ga riješiti jer se nisam nikada udubljivao u umrežavanje računala i moram priznati da ne razumijem potpuno sve finese IP adresa i umrežavanja.

U firmi imamo jednu lokalnu mrežu sa fiksnim adresama tipa 192.168.100.xxx., netmask 255.255.255.0, gateway 192.168.100.2. Preko mreže se dijeli internet preko zakupljene linije, routera itd.

Do sada nije bilo problema s IP adresama, ali se polako primičemo granici (računala, mrežni pisači, laptopi, smartfoni itd.) i mreža se više neće moći širiti na zadnjoj znamenki IP adrese. Nužno je da svi priključeni uređaji imaju izlaz na internet preko postojećeg gatewaya i da se umrežena računala "vide" zbog dijeljenja direktorija, pisača i sl.

Koliko znam, ako novim uređajima promijenim treći segment IP adrese (npr. 192.168.101.xxx) kako bi dobio novih 254 mjesta, oni neće imati izlaz na internet preko postojećeg gatewaya i neće vidjeti ostale mrežne pisače i umrežena računala?

Koje bi bilo najjednostavnije riješenje koje zahtjeva najmanje ulaganja u hardver i najmanje promjena na postojećim uređajima, a da se dobije mogućnost dodavanja još mrežnih uređaja na postojeću mrežu?
DMan je offline   Reply With Quote