Buduci da ima interesa, da ne odgovaram svakom pojedinacno, napisat cu par rijeci o blokovima koje su predstavljeni na narinom siteu,
http://www.3dnet.hr
S vodenim hladjenjem racunala bavim se vec dosta vremena i predstavljeni blokovi su iz faze u kojoj funkcionalnost vise nije bila upitna nego sam poradil i na estetici.
Za pocetak, osnovne stvari koje svaki dobar blok mora imati su:
- vodonepropusnost,
- materijal, sto veceg koeficijenta toplinske provodnosti (citaj bakar),
- ravna, polirana dosjedna povrsina,
- dobro konstruiran unutarnji dio, znaci za provodjenje topline i predaju topline mediju;
> sto veca kontaktna povrsina s medijem,
> sto manji otpor strujanju medija,
> pozeljno je da izaziva turbulentno gibanje medija,
- dobro rjesene prikljucke za crijeva,
- dobro rjesen nacin stezanja,
- mogucnost otvaranja bloka radi eventualnog ciscenja ili uvida u stanje povrsina koje su u kontaktu s medijem,
- good looking
Mozda sam nekaj zaboravil pa cete me dopuniti.
Kaj se tice blokova s busenim kanalima njih nema u galeriji, makar sam ih koristil a i danas jos koristim jedan na G400 (ajde da ubacim i sliku). A i buduci da ne zadovoljavaju neke od mojih gorenavedenih kriterija njihovu izradu sam brzo napustil. Makar se i busenjem moze napraviti dobar blok, to mi vise nije izazov.
Labyrinth je blok koji ima dobro iskoristenu unutrasnjost. Kanal je veceg presjeka nego prikljucno crijevo, a voda struji cik-cak i u sredini dodatno udara u valjak koji je tocno iznad jezgre. Poklopac je proziran, da se rastaviti a brtva osigurava vodonepropusnost.
Hedgehog iliti jez je jos efikasniji blok, za manji volumen bakra daje vecu kontaktnu povrsinu, manji otpor strujanju medija i vecu turbulenciju, pun je malih grananja tokova, kao sace. Vodonepropusan je tek u kombinaciji s drzacem, montiran na socket A i pri tome se sam centrira na brtvu i na jezgru procesora. Nema sanse za pustanje, naginjanje ili lom jezgre, a sila je oko 10 kg, okomito i u centar jezgre. Dodatno kao zastita od nezeljenog pomicanja bloka, crijeva idu kroz rupe na drzacu.
Analogno tome, hedgehog za GPU probajte sami prokuziti. (da mi je jedan R9700, kaj bi ga frljil

).
Cold plate su malo jednostavniji modeli, trebalo mi je nekaj jednostavnog za stvari koje se tak ne griju. No kad sam svojevremeno blok za chipset stavil na durona rezultati su me pozitivno iznenadili
Kaj se tice temperatura to cemo drugi put jer sam vec oduljil.
I jos nekaj, cital sam planove o lijevanju bakrenih blokova. Problematika je ogromna i dobro da niste u krenuli u ulaganje. Mislim da je XYZ malo to pojasnil s tehnicke strane i da je glas razuma pobjedil. No i sam sam imal jedan plan s lijevanjem i to ne bakra nego srebra (jos boljeg vodica topline). Zamislite hedgehoga koji je efikasan, mali volumen (malo materijala), velika kontaktna povrsina. Kalup bi sam konstruiral, tolko znam o ljevarstvu i strojnoj obradi. Lom srebro nije tak skupo, rastaliti, sipati u kalup i ispolirati donju povrsinu. Puno manji problemi nego kod bakra. No tad sam vec odisel u nekom drugom smjeru...
(it will be continued)