View Single Post
Staro 02.04.2014., 20:40   #37737
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Danas sam provozao eBike, prvi put u životu sam sjeo na jedan takav motorizirani uređaj.

Iako mnogima odbojna ideja, uključujući i moj svjetonazor da bicikl mora biti pogonjen isključivom ljudskom snagom, ovako nešto svakako treba probati prije nego se donese konačni sud.

Ukratko: za commuting, touring i vožnju po ravnici je stvar napravljena odlično. Ekipa ovdje je to tako dobro razvila da nema uopće razmišljanja o tome radi li stvar ili ne.

Malo pojedinosti: eBike ili ePedelec ili samo pedelec su bicikli koji su pokretani elektromotorom ali samo ako je u akciju pokretanja uključen i vozač. Dakle, motor se pali ako i samo ako i vozač pedalira. Maksimalna brzina jest 25km/h i to je zakonski limit da ovako pogonjen bicikl ne bi morao imati posebnu dozvolu, tj. da još uvijek spada u klasu nepogonskih vozila.

Sam bicikl je osjetno teži od ekvivalentnog ne-električnog modela, bez ikakve sumnje.
Motor je kod Boschovog sustava uvijek smješten u centar bicikla i po preporuci što niže da ne utječe na lateralnu stabilnost. Baterija se u pravilu montira na ili unutar downtubea (pogledajte Nicolai kako ima riješenu brdsku inačicu).

Unutar samog kućišta motora je ugrađen i trostupanjski gearhub koji instantno prebacuje brzine, tako da postoji samo jedan prednji lančanik, dok stražnji mjenjač ostaje konvencionalan s kazetom ili se može voziti SS ili gearhub, ovisno kako proizvođač složi konačni proizvod.

Kako stvar funkcionira: moj prvi dojam je bio: vrlo prirodno, tj. nisam imao onaj umjetni osjećaj ubrzanja kao kad stisneš gas. Razlog tome je primarno u dobro osmišljenom upravljačkom sustavu koji dodaje "gasa" ovisno o tome koliko se jako upre u pedale.
Na konzoli koja se gotovo ne razlikuje od običnog brzinomjera na klasičnim biciklima se bira vrsta vožnje (eco, normal, tour ili speed) i u svakoj od njih se odabire jedan od tri stupnja pomoći ili se u potpunosti može elektromotor isključiti. Više info imate na stranicama od bosch ebikea.

Domet pri najvećoj snazi motora je cca 35km realno, a to se vrlo lako poveća na duplo ako se promjeni na štedljiviji režim rada.

Količina ubrzanja do cca 25km/h je velika i pri normalnoj cestovnoj gradskoj vožnji se većinu vremena motor niti ne koristi (jer se ugasi). Usporedio bih ovaj sustav sa Start/Stop motorima u autima, koji se koriste kad se stane na semaforu pa se motor u potpunosti ugasi, a za normalan (brzi) start se koristi SSM dok se ne savlada paljenje motora (bar trenutno, sad se razvija i sustav koji bi do X0km/h vozio samo uz SSM )

Sve u svemu, ostao sam ugodno iznenađen i za nekog tko svakodnevno commuta ovo bi bila lijepa igračka.

Pohrani.com