View Single Post
Staro 27.02.2014., 13:45   #217
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor migmo Pregled postova
Navodno su većina uređaja dostupna za home use prenaponsku zaštitu rađena sa MOV (metal oxide varistor):
...
Ja recimo gledam npr. na Nabavi, i vidim da svi UPS-ovi i prenaponske uglavnom dolaze sa šuko utičnicama? Što je na kraju krajeva i logično s obzirom na regiju, odnosno kao da se od prenapona odnosno fluktuacije napona trebaju braniti samo IT uređaji..
...
To ti vjerujem jer vidim (googlanjem za uređajem) da je ponuda na tržištu mizerna. Zato ovako padobranski i pitam ovdje, možda netko nešto više zna ili ima nešto specifično za preporučiti, nešto možda više iz pro domene? Šta ja znam.
Šta kažeš na onog kineskog stabilizatora iz el.matisa od 2kW? 700kn i ima jednu (šuko) utičnicu.
Ajmo redom - MOV-ovi vremenski degradiraju snagom, ne brzinom (u praksi su bitno brži od prenapona). S tim da je to "vremenski" u pravilu godine.

U IT-u se šuko baš i ne koristi (osim za kuće uređaje) pa je šuko jako malo zastupljen i to samo za entry uređaje (otprilike na 100 normalnih UPS-ova sam vidio manje od 1 šuko, ako i toliko).

A stabilizatori su rijetki iz više razloga - dosta dobra stabilnost napona u RH i jako mala osjetljivost uređaja (zbog današnjih napajanja).