Vec duze vremena gajim nade da ce netko razviti savrsenu kolekcionarsku maticnu plocu, eventualno FPGA-baziranu ili cak na bazi obicnog x86 koji emulira sve stare chipsete i na sebi ima 10-tak povijesnih CPU socketa.
Dakle, radilo bi se o testnoj maticnoj ploci za igranje sa prastarim procesorima.
Trziste bi bilo minimalno, ali ako bi se krenulo od zajednicke hardware platforme i sve vezano za emuliranje chipset-a proglasilo open source, projekt bi sigurno zarazio par inzinjera koji su razvili neke od chipseta (dok su jos zivi).
Postoje li barem glasine da se radi na necem slicnome?
To je vaporware za kojim jos slinim
Inace skupljam x86 CPU-ove "moje mladosti" vec duze vrijeme.
Iako imam sve od 8086 cisto zbog skupljacke manije koja je izmakla kontroli, osobno sam poceo sa zvijeri zvanom 486 DX4 na 100 MHz, sa ISA zvucnom Opti 924, hardom od 2GB i S3 Virge grafickom.

Konfiguracija je kupljena 29.05.1996. u garaza-poduzecu zvanom DIC (Dubrovacki Informaticki Centar), koje je bilo smjesteno u podrumu jednog od hotela koji su imali srecu da su samo lakse osteceni tijekom 91' (Grand Hotel Park).
Kasnije je dodan i CD ROM, a RAM je unaprijedjen na ludjackih 16 GB, iako je Duke Nukem 3d navodno bio zadovoljan i sa 8 GB, ako je slusati strucnjake iz jedne od tri tadasnje igraonice.
Jos pred ocima imam DOS alat za pokretanje Duke 3d multiplayera, u kojem se unaprijed moralo unijeti koliko igraca sudjeluje u pokolju.
Na screenshotu je naravno Duke.
To je vec kasna faza konfiguracije, nad glavom joj visi pridoslica zvana PII Klamath 266MHz.
Obe konfiguracije su bile apsolutni hit u svoje vrijeme, nitko iz kruga poznanika nije imao slicne pile i dan danas mi nije jasno zbog cega sam bio blagoslovljen tako skupim hardware-om u vrijeme kada se sve svodilo na zestoko gejmanje dok se mis i tipkovnica ne raspadnu

Klamath je nakadno bio blagoslovljen sa Voodoo 3 2000 16MB, cime je hit status dozivio dodatni upgrade.
Skok sa 486 DX4 na PII+Voodoo3 je bio ogroman, igralo se sve sto postoji (cuvenim hot-seat modelom odnosno igraj dok ne pogines, meni je zanimljivo i gledati) a svaki CD sa kompilacijama lokalnog game-dilera je kostao pravo bogatstvo.
Iako ne spada u domenu hardware-a, u to vrijeme se fokus slinjenja premjesta na apstraktnije objekte, kao sto su internet konekcija, shell accounti, IRC botovi i slicno.
U medjuvremenu sam skupio nekoliko stotina raznovrsnih x86 modela, preko AMD/Intela do Harrisa, ST-a, TI-a, IBM-a, Cyrixa... Kolekcija otprilike zavrsava sa Willamette/Barton jezgrama, buduci da su Willamette 1.4 GHz i Barton 1.8 GHz otprilike predstavljali granicu djetinjstva u uzem smislu

Uletilo je i nekoliko Motorola 68x i Zilog-a, cisto reda radi.
Barton (clockan na 2200MHz) i NF7-S v2.0, uz nezgodno izabranu FX5600 (za kojom se slinilo zbog 256MB VRAMA, iako je kartica katastrofa za novac) su vjerojatno vrhunac bezbriznog razdoblja i ujedno najdugovjecnija konfiguracija. Dodatno sam na FX5600 ugradio pasivni Zalmanov GPU sandwich cooler, zamijenio ventilator na NF7-S sa drugim pasivnim coolerom i montirao Thermaltake-ov 80mm vent na CPU, cime je konfiguracija postala gotovo besumna.
Naravno, prva stvar koja se opazila na konfiguraciji je fenomenalni Xerox 19'' LCD, buduci da su LCD-ovi tada bili rijetka roba. Monitor je imao staklenu povrsinu koja je savrseno reflektirala svaki atom vidljivog svemira

Kostao je 3200kn i ostao centar paznje sve dok mu nakon XY godina nije otislo pozadinsko osvjetljenje, nakon cega sam ga iz ciste gluposti prodao nekome sa foruma tko ga je popravio i nastavio koristiti.