View Single Post
Staro 29.01.2014., 09:02   #667
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Ukoliko nekog zanima, moj mali review.
NAS po meni je Synology, da poslije se to ne proteže. Imam na poslu nekoliko D-Linka 325 i rade svoj posao i ne mogu se požaliti na njih. Služe za backup djelatnicim u tvrtci i za FTP pristup podacima kada su na terenu. Rade, već 3 godine bez greške ali nema naprednih mogućosti.
Ono što želim napisati je upotreba ASUS Routera kao NASa. Dakle imam doma RT-N56U router za net. Kao router ima sve što mi doma treba i to radi bezprijekorno (malo se grije ali i to se da opraviti, imam i na poslu RT-N66U i taj je super). RT-N56U ima na sebi dva USBa 2.0 i mogućnost da se na ta dva USBa spoji printer (print server, USB mobile internet stick za pristup internetu ili za back-up ukoliko padne "žični" on se odma uključi, te se mogu spojiti USB diskovi).
Dakle kvazi NAS, je ono što nas zanima. Imam viška RED WD od 2 TB (toliko vidi router) i vanjsku ladicu sa svojim napajanjem (nema dosta stuje u routeru osim za memstick). Na disk se može instalirati FTP, Download manager (torrenti, mule, AiCloud sa aplikacijom za Andoid i iOS za neki kvazi oblak koji više liči na pojednostavljeni FTP pristup sa mobitelom). Stvar funkcionira, nema tu revolucije. Može gore pobrojano i to je to. Kada nije disk u upotrebi uredno ga pošalje u sleep mod, dakle manji račun za struju i duže trajanje. Prijenos je na nivou 100 mbps. Bez obzira što je router 1000 mbps i USB 2.0 480 mbps, copy paste i ne ide brže od 13 MB/s (malo više od 100 mbps). QoS je za Q Mislim kopiram sa stolnog kompa filmove na disk i sa drugog kompa ili moba ga "molim" da mi nešto da od bandwidtha .
Uglavnom za solo pleyera doma kao sprava za mapiranje mrežnog diska, dodatni vanjski backup, download mashina za torrente i mule i slično, te media server i FTP, te cloud, ocjena 8/10. BTW dobijete i DNS (tipa NEKOIME.asuscomm.com) od ASUSa za free tako da uvijek znate gdje vam "stanuje" NAS kada ste negdje.
Za više od 3 osobe koje češće trebaju pristup NAS ocjena 2/10. Dakle prva pomoć.
Ima i od Synology USB riješenje ali je ono 600 kn, za jedan disk Synology riješenje je oko 1200 kn, nemate love a kupujete i trenutno router koji može nešto malo više RT-N56U za 600 kn i imate neku ladicu ili kupite neku sa vanjskim napajanjem za 120 kn i imate NAS ako je samo za vas i nemate potrebe za naprednim postavkama, jeftino i iznenađujuće učinkovito riješenje. Ukoliko će ga koristiti više od tri osobe i imate puno više želja od onog što sam nabrojao da sprava može onda Synology.

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote