Ukoliko nekog zanima, moj mali review.
NAS po meni je Synology, da poslije se to ne proteže. Imam na poslu nekoliko D-Linka 325 i rade svoj posao i ne mogu se požaliti na njih. Služe za backup djelatnicim u tvrtci i za FTP pristup podacima kada su na terenu. Rade, već 3 godine bez greške ali nema naprednih mogućosti.
Ono što želim napisati je upotreba ASUS Routera kao NASa. Dakle imam doma RT-N56U router za net. Kao router ima sve što mi doma treba i to radi bezprijekorno (malo se grije ali i to se da opraviti, imam i na poslu RT-N66U i taj je super). RT-N56U ima na sebi dva USBa 2.0 i mogućnost da se na ta dva USBa spoji printer (print server, USB mobile internet stick za pristup internetu ili za back-up ukoliko padne "žični" on se odma uključi, te se mogu spojiti USB diskovi).
Dakle kvazi NAS, je ono što nas zanima. Imam viška RED WD od 2 TB (toliko vidi router) i vanjsku ladicu sa svojim napajanjem (nema dosta stuje u routeru osim za memstick). Na disk se može instalirati FTP, Download manager (torrenti, mule, AiCloud sa aplikacijom za Andoid i iOS za neki kvazi oblak koji više liči na pojednostavljeni FTP pristup sa mobitelom). Stvar funkcionira, nema tu revolucije. Može gore pobrojano i to je to. Kada nije disk u upotrebi uredno ga pošalje u sleep mod, dakle manji račun za struju i duže trajanje. Prijenos je na nivou 100 mbps. Bez obzira što je router 1000 mbps i USB 2.0 480 mbps, copy paste i ne ide brže od 13 MB/s (malo više od 100 mbps). QoS je za Q

Mislim kopiram sa stolnog kompa filmove na disk i sa drugog kompa ili moba ga "molim" da mi nešto da od bandwidtha

.
Uglavnom za solo pleyera doma kao sprava za mapiranje mrežnog diska, dodatni vanjski backup, download mashina za torrente i mule i slično, te media server i FTP, te cloud, ocjena 8/10. BTW dobijete i DNS (tipa NEKOIME.asuscomm.com) od ASUSa za free tako da uvijek znate gdje vam "stanuje" NAS kada ste negdje.
Za više od 3 osobe koje češće trebaju pristup NAS ocjena 2/10. Dakle prva pomoć.
Ima i od Synology USB riješenje ali je ono 600 kn, za jedan disk Synology riješenje je oko 1200 kn, nemate love a kupujete i trenutno router koji može nešto malo više RT-N56U za 600 kn i imate neku ladicu ili kupite neku sa vanjskim napajanjem za 120 kn i imate NAS ako je samo za vas i nemate potrebe za naprednim postavkama, jeftino i iznenađujuće učinkovito riješenje. Ukoliko će ga koristiti više od tri osobe i imate puno više želja od onog što sam nabrojao da sprava može onda Synology.