Situacija je slijedeća, živim u ulici u kojoj nema telefonskog priključka (ni plina, ni kanalizacije, al bitno da imamo novi asfalt u ulici). Telefon imamo preko Vip Homeboxa sa 5gb internet paketom (svaki gb iznad je 15kn), tako da sam se dogovorio sa prijateljem koji je u najbližoj ulici i koji ima T-com flat internet da se spojim na njega.
Konfiguracija je slijedeća:
kod mene:
Mrežna kartica
TP-Link TL-WN751ND
Vanjska antena
TP-Link TL-ANT2409B
kod njega:
T-Com Siemens SX763
Između moje antene i njegovog routera je nekih 200 metara zračne linije. Prepreke na putu su jedno drvo i njegova kuća, ruter se (srećom) nalazi na zidu bližem meni tako da ga antena lovi poprilično dobro.
Dogovorom ne koristim cijelu brzinu kada je on doma, ali kad god da je koristim, ona svako malo padne. Digne se na 500 npr i nakon par minuta padne na 0 na 10ak sekundi, i onda se opet vrati na 500. Nekad čak ne uspije ni pasti skroz na 0, već do npr 100 pa se krene vraćati na 500.
Nije problem samo download, evo i ovaj post nisam uspio dignuti iz prve, već sam morao čekati da se brzina/net vrati.
PrintScreen iz Everesta
Printscreen TP-Link Connection Managera
Rate na TP-Linku stalno varira od 1 do 32Mbps.
Također na vanjskoj anteni sam napravio aluminijsku ploču koju sam stavio iza antene i to u prosjeku podigne "Signal Strength" za 30%.
Oboje smo amateri, a on ne može baš pomicati svoj ruter, pa sam pokušao sa premještanjem svoje antene po cijelom balkonu, no i ona lovi njegov signal samo na nekoliko određenih mjesta.
Ne znamo što bi moglo uzrokovati pad/pucanje veze kad se jednom ista uspostavi, pa nam je svaka pomoć dobro došla.