View Single Post
Staro 23.01.2014., 12:42   #8
dxdandy
Premium
Moj komp

dxdandy's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Prvo uzmi manual te mobo > http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/..._p5b-vm-do.pdf
Ima tu xy detalja koje treba provjeriti / namjestiti (uz pretpostavku da je hw ispravan):
- gore nisi naveo koji je hdd, ako je sata onda ga spoji na SATA1 port,
a ako je IDE onda na PRI_EIDE s tim da koristiš 80-pin ide kabel, da je hdd setiran kao Master, da je DVR-110D setiran kao Slave, jedan kraj kabela ide u mobo, drugi kraj ide u hdd a "srednji" na DVR-110D

- za sata hdd spojen na SATA1 port postavi Enhanced i AHCI mod rada,
ako je IDE hdd onda mora ostati IDE mod rada,

- IDE Detect Time Out probaj 0 a ko bude "zapinjala" detekcija hdd - a onda stavi 5 (obično je dovoljno)

- na toj mobo dodatni kontroler JMicron JMB363 kontrolira PRI_EIDE, External SATA (na stražnjem limu), SATA_RAID1 portove,
neka je u Bios - u taj kontroler Enabled (vjerojatno već je), Controller mode na Basic ili AHCI

- PCI PnP na Yes, ACPI 2.0 na ACPI v2.0 (sada je vjerojatno 1.0), ACPI APIC na Enabled, APM ugasi sve, Hardware monitor opcije su valjda jasne (spominjalo se x puta)

- Boot Device Priority - 1. postavi DVD (ATAPI CD-ROM), 2. postavi hdd (Hard Drive),

- Ako se prije prčkalo po Cmos bateriji i/ili radio clear cmos onda prvo prije svega odradi Load Defaults pa onda sve postavke iz početka

- ...
Nikky, hvala na pomoći. Evo nekih mojih odgovora na pitanja koja si postavio.

- HDD nije SATA već ATA i spojen je kao master na ide kabelu i to onim krajnjim konektorom. Na isti kabel spjen je i DVD-RW kao slave na srednji konektor.I HDD i DVD-RW su raspoređenji jumperom koji je je glavni a koji slave i onda tako spajano na MBO.

- ovo za PCI PnP i ACPI si u pravu. Kad dodjem kući to promjenim kako kažeš i stavim da je DVD-RW first boot.

E sad novo pitanje....napravio sam prije ove tvoje pomoćo CMOS i podesio kako sam misli da treba i sada mi nešto nije jasno. DOgađa mi se nešto novo prilikom boota. Nakon svih ovih početnih boot ekrana sada mi se pojavi još jedan koji odbrojava od od 8 -> 0 i onda nastavi dalje i windowse normalno. Prije ovih brojeva sto odbrojavaju piše press <esc> to continou...

Dakle ako ga pritisnem onda odmah krene sa bootom u windowse a ako ga ne pritisnem onda dok izvrši odbrojavanje. To se sve odvija u skroz doljnjem dijelu ekrana a od gore pa sve do 3/4 ekrana je ona tablica sa svi očitanim hardverom koji se i inače pojavi ali samo na sekundu.

Sve i dalje normalno radi, windowsi normalno šljakaju ali se ne želi ugasiti komp. Probam ovo što si napisao Nikky, možda pomogne.

Svakako hvala !
dxdandy je offline   Reply With Quote