Tema: Automobili
View Single Post
Staro 05.01.2014., 01:13   #9281
Pawzilla
Premium
Moj komp

Pawzilla's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Talking Project car - moje prvo vozilo

Unapred se ispričavam ako slična tema postoji, no tema "Automobili" mi se čini previše općenitom, pa sam se odlučio na ovu.

Situacija je sljedeća. Već sam dugo u potrazi za nečime čime bi se zabavljao u slobodno vrijeme, tehnički sam kao većina vas dosta nadaren, no osim vještina na području informatike i elektrotehnike, ni mehanika mi nije strana i nemam straha od neuspjeha. Od nešto životne ušteđevine sam si odlučio kupiti vozilo (prvo motor, no kasnije je radi praktičnosti prevladao auto), da imam za voziti se iz Zagreba kući starcima u Daruvar, na more, Njemačku i tako.

Prvenstveno sam u porazi za manjim dizel vozilom snage 100-130 konja deklarirane potrošnje do 7l (jasno mi je koliko je to nerealno), mlađe od 10 godina sa do 150 000km (naravno realnih, gdje bi prije kupnje dobro pročešljao OBD/CAN-bus logove i slično). Za to sve sam spreman izdvojiti do recimo 5500 eura.

Sad ovaj tehnički dio. Bit vozila je da ga servisiram sam, od gluposti kao izmjena ulja do reflow-a elektronike na (eventualnoj) Bosh pumpi, (mapiranja ECU-a EEPROM programatorom ) ili izmjene injektora itd..

Bit je da sami rezervni dijelovi budu pristupačni, da ne crkne nešto što samo po sebi košta 6000kn i auto stoji 3 mjeseca na parkingu jer nemam novaca za sam dio..

Tražio sam odgovor na ovo po drugim "specijaliziranim" forumima, no u vrlo kratkom roku se to pretvorilo u tko ima duži.. jel.. Pa zato pitam ovdje (za auto, naravno )

Trenutni favorit je Opel Corsa C (mk2) sa 1.7CDTI (Isuzu - 100ks) mašinom, a za njime ide klasika Astra (isto 1.7CDTI) ili PSA grupacija - Peugeot 307, Citoren C4 ili Ford Focus - svi s 1.6 (comon rail [hdi, tdci.. itd..]) s 110konja, svi proizvedeni oko 2005. godine.

Pa eto, volio bi čuti komentare (na samu ideju samostalnog servisiranja i odabir vozila ili dodatne ideje). Znači, prioritet je value i popravljivost Hvala!

EDIT: zaboravio sam napomenuti da imam pristup radionici sa kanalom i pristojnom količinom alata, tako da to neće biti problem.

Zadnje izmijenjeno od: Pawzilla. 05.01.2014. u 01:38.
Pawzilla je offline   Reply With Quote