Citiraj:
Autor rodney
DA DA I DA. Shvatio si konačno. Ti ne vidiš šta će ovaj iz vanjske napraviti,
i zato se moraš prestrojit u desnu traku, pa onda ideš van. Ubit ćeš nekog
zato da nebi ostala "neiskorištena traka"? Da moraš sve pustit koji se voze,
pa neće se svi iz desne trake lijepo zaustavit, da ti možeš u miru iz srednje van.
|
Idemo ponovo... Pricamo o rotoru sa tri trake koje se spajaju na dvije trake prema van... To nije obican mali rotoric sa jednom trakom i jednom izlaznom trakom na spojnoj cesti, vec malo ipak kompliciraniji oblik rotora... Daleko od onih komplikacija po UK, ali ocito je i za nase prilike dovoljno kompliciran...
Inace, zamisli cuda, ali ja se stvarno i prestrojavam u desnu traku kad izlazim van, samo sto to cinim iz srednje... Dakle, srednja -> desna -> spojna cesta... 99% vozaca izlazi iz desne trake, ali se nadje pokoji tudum koji je odlucio kruziti... I opet se vracamo na pitanje propisa - slazem se da je ono sto biseri po desnoj traci rade skroz propisno, no pitanje je da li je logicno i da li tim svojim inzistiranjem na vozikanju po desnoj traci kroz citav rotor zapravo usporava promet... Mislim da ces se morati sloziti sa mnom - poanta rotora je povecanje toka prometa, a ne usporavanje...
Da se mene pita, ja bi mako sve trake iz rotora, bilo bi manje problema ocito...
Citiraj:
Autor fanATIk
1. Tak je nebitno koliko je ulaznih traka i otkuda, voziš se po pravilima i bok. Skroz unutarnja traka je po meni potpuno nepotrebna, bar na rotoru te veličine. Da je to neka mrcina od rotora, ajd, možda bi i imala nekog smisla.
2. Ak nemreš iz srednje izać zbog gustoće prometa, jebga, napravi još jedan krug i ubaci se kad možeš ili se prestroji prije u desnu i bok.
I nisi mi objasnio zašto je ovaj koji npr ulazi s Lučkog i vraća se na Lučko desnom trakom kreten, a ovaj koji ulazi s Av. Dubrovnik i ide desnom trakom na Lučko nije kreten. Ni jednom ni drugom ne vidiš dal su dali desni žmigavac.
3. Ak ti misliš da je rotor nešto drugo osim križanja, jebga, ne znaš i svojim neznanjem ugrožavaš druge sudionike prometa. Rotor ili ti križanje s kružnim tokom prometa NIJE zasebna kategorija. Još mi reci da si od onih koji misle da si samim time što si u kružnom toku automatski u prednosti u odnosu na ove koji ulaze na njega. Ima i takvih...
I nisi mi objasnio, s obzirom na tvoj način razmišljanja, kad je davanje lijevog žmigavca jednostavno prestrojavanje u lijevu traku a kad je davanje do znanja da nastavljaš vozit po kružnom toku u istoj traci?
|
1. Slazem se da je unutarnja traka skroz nepotrebna...
2. Nije ista situacija, jer kada ulazis iz Luckog na rotor imas tri ulazne trake koje sve idu na rotor... Kada ulazis iz Av. Dubrovnik, imas dvije ulazne trake koje idu u vanjsku i srednju traku rotora... Slicno je, ali ni priblizno isto... S obzirom na protok kroz taj rotor, ogromna vecina vozaca ce iz Luckog izlaziti ili na Av. Dubrovnik ili na Jadranski most... 90% onih koji udju iz Av. Dubrovnik na rotor ce izaci guess where - Lucko... Cijelo vrijeme izbacujes bitne parametre za sagledavanje kompletne situacije... I jos jednom da ponovim - situacija mozda izgleda jednostavno i simpaticno kad ju prikazes - jedan auto uso, jedan izaso, medjutim sagledja malo situaciju kakva je - brdo auta ulazi, brdo auta izlazi, rijetko kad sudar...
3. Mislis da bi se vodila ovakva rasprava da je rotor stvarno najobicnije 'krizanje'?

On mozda u zakonskom obliku predstavlja obicno krizanje, no u real-world scenariju to nije uopce tako... Obicno krizanje ima skretanje lijevo, skretanje desno i ravno... Rotor ima samo ravno i skretanje desno, a za skretat lijevo se moras malo pomucit... Kod rotora stvari nisu konzistentne, kod obicnih krizanja jesu, imas semafor, mozes tamo gdje pise da mozes i zdravo... Ovdje uletis u rotor i dok se ne zavrtis i ne vidis na cemu si ne znas ako nikad nisi vozio (pa cak ni ako si 500 puta proso tim rotorom)... Mislim da sam ti odgovorio na pitanje da li je rotor nesto drukcije od krizanja... Odgovor je - jeste, no po tvojim jednodimenzionalnim parametrima auto-nutra-auto-van ocito je to sve isto...
Uostalom, vratimo se na krizanje Vukovarska-Drziceva... Stavi tamo rotor... Imas tri trake u rotoru, imas 4 spojne ceste, svaka ima 3 trake... Koliko ces zagusenje prometa dobiti ako dopustis kruzenje iz vanjske trake? Samo mi odgovori na to pitanje, zaboravi malo na propise... Kako bi rijesio takav problem zagusenja? Dakle, rjesavamo realnu situaciju i radimo rotor koji ce rijesiti guzve na tom dijelu... Hint - rotor u Zaprudju to ima bas lijepo rijeseno (slikica ispod), jednostavno su makli jednu traku i stavili ivicnjak...
https://dl.dropboxusercontent.com/u/...t047-large.jpg
Sto se tice pravila prednosti u rotoru,
u pravilu onaj u rotoru ima prednost... Jos jednom napominjem - u pravilu, sto bi bilo logicno radi povecanja protocnosti prometa... Pitanje je zasto je onaj rotor u Zaprudju onako slozen... Tamo je semafor radi pjesaka; sijece se tramvajska pruga, a ako se dobro sjecam, tramvaj ima prednost, tako da imas i trokut na cesti taman ispred pruge... Pa imas cak i mali ivicnjak koji odjeljuje unutarnju traku od srednje trake usred rotora i na slici gore cak se lijepo i vidi da te desna traka tjera van, a srednja traka ti daje mogucnost da ides van ili ostanes u rotoru...

Taj rotor u Zaprudju je zapravo prilicno kompliciran, onaj u Luckom je jos donekle jednostavan... Onaj gore u Domjanicevoj iznad Kvatrica je recimo super jednostavan... Udjes, izadjes, dovidjorno...