Citiraj:
Autor MAGARAC
Bil sam i danas i vracal sam se prek Laza doma po mraku i cudo jedno u kakvom je stanju cesta. Dobro da nisam sa Meganeom bil..
|
Preko Laza idem par puta godišnje. Tek kad sam počeo voziti sam onuda putovao u Zg. Sad idem preko Moravča-Adamovca pa na autocestu i Slavonsku. Tim putem je super i tri puta tjedno idem simo-tamo. Duža je ruta za par km, al je brža vožnja kroz nenaseljeno. I svi postanu divljaci i ubrzaju kad dođu na tu cestu pa sam rijetko zaglavio iza nekog. Jedino mi se ne sviđa otkako rade Laz to što se dosta prometa prebacilo na tu rutu. Prije nije bilo ni žive duše, a cesta je super za bržu vožnju po zavojima.
Neki dan sam onud išao kad je bila smrzavica i magla u Bistrici i Zagrebu. Gore na vrhu je bilo savršeno - zemlja i svo drveće je bilo kompletno bijelo i smrznuto, cesta suha i skroz crna, a nebo plavo, plavo, plavo sa suncem. Nije virila ni jedna boja osim bijele, crne i plave. Kao da sam se penjao na neko skijalište na Alpe.
Ne mogu vjerovat da već barem dvije godine rade Laz, tj. ne rade - prokopali su ga i tako je ostavljen. Par radnika radi i to samo kad pada kiša il snijeg. Jednom kad sam išao po noći sam se skoro strovalio u provaliju - bili su izrezali 10 metara jedne trake ceste, prokopali 20 metara duboko i nisu označili. I nisu mi jasni oni ogromni kameni zidovi, strahota što su napravili. Kad ju završe za 20 godina bit će vječna. A svi mogući i nemogući strojevi stoje uz cestu uglavnom izgašeni. Ono što su prokopali su "privremeno" (neka mjesta stoje tako već godinu+) prekrili asfaltom i to katastrofalno hupserasto da te baca okolo. Ne znam kako je sad, zadnji put sam išao na ljeto. A to je jedna od prometnijih cesta za migraciju na posao.
Onaj dio nakon što izađeš iz Bistrice, nakon obilaznice koji je sada asfaltiran (fali gornji sloj) su jedan dan prokopali i tako je stajalo mjesecima kao makadam... Dok se nisu sjetili stavit asfalt. Na lazu je godinu-dvije stajala ogromna provalija nasred ceste (ne znam dal je i sad) i to prije nego što su krenuli s radovima.