U praksi ne znam jer moram čekati ljeto da prijeđem na LTE zbog povoljnijeg sticka za par kn kada budem produživao ugovor;
ali uopće ne mora značiti da ako sam sa 3G relativno dobro pokriven da ću to isto biti i na LTE to su dvije različite mreže.....
U teoriji stoji da LTE ima dosta veće kapacitete od 3G mreže ali se vjerovatno u praksi ponaša isto dakle što je više korisnika između tebe i bazne tebi je sve gore jer bazna sa većim opterećenjem smanjuje svoj domet da namiri one bliže sebi, bliži imaju prednost.
Ali kažem zbog naprednijeg algoritma mreže LTE ima dosta veću sposobnost prihvata većeg broja korisnika istovremeno po baznoj stanici jer je kako joj ime i govori jednu generaciju novija mreža od 3G.
Naravno da pokrivanje posebno na 800Mhz za neka šira van gradska područja ide presporo a ta frekvencija isto kao i EDGE na 900Mhz ima nemjerljivo veću moć pokrivanja od ovih višljih frekvencija koje su kod pokrivanja dosta limitirane, jedina predost tih višljih frekvencija su veći kapaciteti i još veće brzine ali pokrivanje je slabo kao i 2100Mhz na 3G. (Višlje frekvencije imaju mogućnost većih širina kanala u odnosu na niže frekvencije koje bolje pokrivaju).
LTE je recimo osnova sada slijedi advanced kao neka stepenica više i bolje to je kao kada smo imali 3G HSDPA do 7.2 pa je raslo generacijski na do 21, 42Mb/s; tako da će se to generacijski preslikavati i na LTE kroz advanced pa dalje znači sve bolje i bolje i veće brzine, kapaciteti, manji ping.
Mada se već radi i na 5G ali o tom potom. Malo sam ga odužio ali eto onako laički, korisnički.
P.s. Vjerujem mada ne koristim da i ADSL recimo u večernjim satima zna imati zagušenja mreže ali ne koristim pa ne znam u praksi.