Citiraj:
Autor Burko
ok, ovo meni idijotu nije jasno.
da li je valeo original proizvodac za narodna vozila? ne pitam - da, to pase 100%, da - oni rade po licenci, da - to je to.........
ili da preformuliram pitanje, da li postoji kvacilo koje je napravio VW, a ne valeo? tj, da li VW proizvodi rezervne dijelove za svoja vozila, ili je u ovom slucaju to prepustio valeu i ono, kada kupis novi narodni auto, saltas preko valeo kvacila?
|
VW ne proizvodi svoje dijelove, nego možeš kupiti valeo u bijeloj kutiji sa plavim "vw" znakom u ovlaštenom ili u svijetlozelenoj sa bijelim "valeo" slovima. U oba slučaja je unutra u najlonskoj vrećici lamela, korpa i druk ležaj i mala vrećica grafitne masti.
Ili da preformuliram: kad sam skinuo getribu koja nikad prije nije bila skidana unutra je bio valeo set koji je montiran u Wolfsburgu 2000. godine.
Druga stvar je s nekim proizvođačima koji proizvode zamjenske dijelove, no takvi su u pravilu višestrukojeftiniji i upitne kvalitete, a rijetko zadiru u zonu potrošnih dijelova.
Npr.: originalni prednji hidronosač motora za isti auto je 1800 kuna, zamjenski topran je 250kn koji je btw totalno smeće i auto se cijeli trese poslije izmjene, pa imaš febi bilstein koji je oko 500 kuna i cortec za 800. To su već zamjenski dijelovi i kod njih kupuješ prema svom ili majstorovom nahođenju ovisno kako s čim je imao iskustva.
Ja sam jednom kupio topran i nikad više jer sam ga skidao isti dan poslijepodne, volan se toliko tresao da sam skoro bez zuba ostao prilikom držanja volana u leru. Vjerojatno trpaju iste nosače na benzinske i dizelske motore.
Ali, opet i kod proizvođača imaš razine kvalitete. Već sam naveo, brembo diskovi u autokreši su katastrofa, dok su u Austriji sasvim druga stvar.