Tema: Automobili
View Single Post
Staro 27.11.2013., 11:13   #8444
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
nego, redovno svakih 12-15k km servis. filtar ulja, ulje, po potrebi i filtar zraka. auto star 10 godina, skoro 185k km, mahom gradske voznje. najveci kvar - lagano pocela lamela proklizavati od ~1700 do 2000 (stari i ja vozaci, on sjebao sto salta na 1450 okretaja i onda stisce kod prestizanja bez saltanja u nizu), nova original bila ~1250 kuna (set, sve).

i to je to od vecih ulaganja . ajd, 4 zimske i 4 ljetne gume + dodatni set celicnih felgi sa lanosa. svi ostali dijelovi su redom 120-150-200-max 400 kuna (tipa pumpica za tekucinu, koja ima obje strane na sebi, ovisno o smjeru vrtnje) i onaj vrag u bravi sto ocitava kod kljuca......
zadnje dobose sam jednom mjenjao (pakne), prednji diskovi originalni, plocice par puta. ali mi se blize diskovi jako skoro, najvjerovatnije nakon zime.

a opet, da nismo nas dvojica vozaci (tj, da je samo jedan - ja ), i lamela bi isla jos fest vremena. a ona je jedini dio koji je skuplji bio, sve ostalo je sitnarija kad pogledam kategorije EU vozila koliko kostaju.

i s obzirom na njihovu masu - koliko lose idu naspram mog akcenta koji ima 1045 kg. i trosi manje od konkurentskog EU vozila (najcesce), naravno benzinca. samo da je iznutra malo moderniji / atraktivniji, uzeo bi jos dva komada dok ih ima i osigurao se za sljedecih 20 godina .
Set kvačila za passat tdi sam osobno platio 1000 kuna - valeo, auto imao 250 000 km.
Za mamin Peugeot 206 1.4 je 900 kuna, isto valeo.
Diskovi i pločice su cijene podjednake za sve vrste vozila ovisno o proizvođaču i što želiš.
Trajnost kočnica najviše ovisi o režimu vožnje i promjeru diskova. Ako si napravio 185000 sa originalnim prednjim diskovima, vjerojatno bi sa većim diskovima napravio više od 200 000 km.
Ni ja ih ne trošim brzo, imao na trojci čeljusti i diskove od VR-a 288 mm, nakon 50 000 km nit je bilo ajnzaca na diskovima, a na pločicama se potrošilo možda 2 mm "mesa" a bila je i dobra kombinacija brembo diskova koji nisu bili iz autokreše i Ate pločice. Sad imam originalne diskove i pločice mijenjane u ovlaštenom i kombinacija mi se čini lošija nego prijespomenuta jer su već nakon 10 000 km diskovi dobili ajnzace.

Citiraj:
Autor syss Pregled postova
gle sa jedne strane je on meni jako drag, ali sa druge sam ipak ja kupio njega, a ne on mene i ne planiram nikada biti rob auta, stana ili tako nečeg materijalnog

znam da zbog gore navedenog razloga nikada neću kupiti nikakav oblik turbaka i oke sam s tim, ali zato n/a ima da se vrti kak bog zapovjeda
Nije da sam rob, ali volim da je sve uredno. Auto mora biti stalno čist, prioritet iznutra pa onda izvana, ispravan, motor i oko motora mora biti sve uredno bez obzira što je vani hladno i što je sve pod snijegom/bljuzgom.

Što se tiče turba, i ja sam se zaletio kupnjom ovog zadnjeg jer radim stvarno malo km. Ubuduće samo atmosfera i kubikaža.

A u zadnjih 7 godina koliko me koštalo održavanje? Ne znam, izmjenjao sam valjda 6-7 auta i sa svakim radio u prosjeku 150 km dnevno.

Zadnje izmijenjeno od: Juan. 27.11.2013. u 11:24.
Juan je offline   Reply With Quote