"pojašnjenje: tccd i tcc5 o kojem govorimo konkretno u ocz slučaju su fizički identični čipovi, samsung k4h560838f. jedina razlika je u tome za što ih je samsung nakon proizvodnje testirao. tccd je ddr500 komponenta, tcc5 je ddr466.
bilo priče o prekidu proizvodnje tccd-a (tj. to bi ustvari značilo prestanku testiranja k4h560838f komponente za ddr500 operaciju), ali ustvari je samo smanjena količina čipova koji se testiraju za tccd (ddr500). zašto? zato što winbond prodaje full netestirane čipove koji su bagatela, zapravo najjeftiniji čipovi na tržištu i samsung mora reagirati smanjujući troškove proizvodnje i u konačnici, cijenu svojih čipova. pošto je testiranje jako skup proces (što je testiranje zahtjevnije, to je skuplje) samsung smanjuje broj čipova koje testira za ddr500 i samim time im smanjuje cijenu. tako da ja očekujem da većina tog tcc5 veselo ide na 600tinjak, baš kao što je bio slučaj s tccd-om.
prema mojim informacijama, s tim ograničene količine tccd-a danas dostupnog raspolaže samo par proizvođača. konkretno corsair i gskill koliko ja znam, ali možda je još netko u igri. dakle, tccd-a više nema niti na jednom ocz proizvodu. očito da tu glavnu ulogu imaju $$$."
by Ram Guy...