daklem sad imam vremena za svoj rant, pa da pojasnim odkud moja ogorčenost
dakle 1.7 dizlo sa ponešto jačom opremom i klasičnim opelovim smradom po novom, ali baš smradom jer sam identičan miris doživio kad su mi 2 frenda uzeli novu corsu prošle generacije... das opel miris koji je stvarno specifično odbojan. kad sam preuzimao clia nije ni približno takav miris imao, a ovaj bazdi nakon 8k km i dalje.
izgled vani ono oke, nemam neke zamjerke, navikli smo na izgled tog opela i oke mi je. nutra - tiha jeza... plastike su najgore vrste onaj tvrdi bakelit koji nema nikakvih facial feateura, siva srednja konzola je bila outdated valjda čim je izašla, a danas je samo još gora. kako je ovo jači paket ima "kožni" volan, mjenjač i ručnu, samo što je problem što ta koža nije čak ni skaj nego ova ista plastika od koje je napravljena unutrašnjost, samo su je provukli kroz 2-3 vode pa je jedno 20% mekša, znači nešto što stvarno nisam doživio u nijednom autu (a nije da sam ih vozio 3 u životu), jednostavno grozna plastika koja imitira kožu i osim što je pod rukama odvratna, vizualno je ružno i što je najgore volan klizi iz ruke jer je - plastičan.
gledajući dalje po unutrašnjosti dolazimo do revolucionalnih rješenja koja su stvarno neviđena u automobilističkom svijetu. dakle da počnem od najbitnijih - ručice brisača i žmigavaca. u ovom autu su sve zamislili kao neki "soft" filing i to sucks donkey dick. daklem ručice ne ostaju u položaju di ih stisneš nego se uvijek vraćaju u "centar" i jedini feedback koji imaš da je funkcija izvršena je da vidiš brisače ili žmigavce kako rade. ako si slučajno skrenuo slabije pa se kotači dovoljno ne izvrte jedino kako možeš isključiti žmigavce je da upališ iste za kontra smjer.
genijalno
nadalje brisači... svaki klik prema gore je brzina rada više, a prema dolje niže i onda se vraća na centar naravno AMA KOME TO PADA NA PAMET?!?!

e da još jedna stvar, ovo je valjda jedini auto nakon ne znam... peglice... da nema regulacije brzine intervalnog rada brisača, anno domini 2013
pošto je ovo malo jača oprema onda ima tempomat koji je geeeenijalno smješten na kutevima ručice žmigavaca, gornji kut za ubrzanje, donji za usporavanje i sami dodir bilo kojeg gumba aktivira tempomat. jel moram pričati koliko puta sam ga upalio u vožnji davajući žmigavac? milijon.
pogled na volan i ono par gumbića i 2 kotačića, lijevi ništa ne radi, a desni je volumen radija, ali neeeeeeee nemre to biti beskonačni kotačić nego je to u biti "digitalni" gore-dolje svič što samo po sebi ajde-de, ali ono što je problem što pojačavanje i stišavanje TRAAAAAJEEEEEE sto godina, doslovno da malo glasnije slušaš i zvoni ti mob i toliko ti treba da stišaš da odzvoni mob svoje. mute tipke naravno nema na volanu.
kad smo već kod radija, radio i zvučnici su očajni. znam da stock radijoni su drek, ali sam neki dan vozikao novu fiestu i ona je svjetlosnim godinama ispred po kvaliteti zvuka. basa nema, a kad ga digneš ničeg drugog nema... treble odmah moraš nafrljiti jer visokih isto tako nema, a i onda su jako sramežljivi, ali dobro ajde sad... za vozikat se je oke. međutim ono di opel doslovno briljira su komande i taj centralni stup.
prvo kada radiš na radijonu/bc/auto postavke onda neke funkcije mijenaš sa strelicom lijevo-desno, a neke sa kotačićem dok je iznad kotačića dedicated gumb koji kaže OK i naravno da ti je logična potvrda stiskanje kotačića što u bilo kojem trenu gasi radio i cijeli taj greben što sam naravno instinktivno napravo 100 puta. kada se baciš dolje na automatsku klimu onda (pričam o setupu klime) onda neke funkcije se mijenjaju preko kotačića klime, neke preko strelica iznad... ma ono čisti debilizam. najjače je bilo kad sam si sat išao promijeniti jer naravno da je bio sat vremena naprijed, uđem u setup i strelica ulijevo povećava vrijednst sata/minuta dok desna smanjuje. jel moram išta više reć?
ista ta politika "soft" komandi se odnosi na kompletno vozilo... recimo volumen osvjetljenja dešborda je puš-pin gumb koji izleti van i onda ga ne vrtiš cijelog nego ko i glasnoća na volanu ima limiter i onda ga držiš u koju stranu hoćeš i onda to polaaaaaaaaako dima ili osvjetljuje. recimo ručna nema one klikove kad je dižeš prema gore nego ništa, nikakav feedback, nego jednostavno je potegneš ko konj i ona ostane u tom konjskom položaju.
no dobro
motor.
taj 1.7 je mrtav, ali baš mrtav do turbine i OGROMNA je razlika ispod i iznad 2k rpm... prva do poda i ubrzava negdje ko moj clio u drugoj sa mjesta - mrtav i onda ŠUUUUUUS idućih soma-somaipo okretaja i onda dalje mlaćenje mrtvog konja.
100km napravio, od toga 70ak van zg na otvorenoj cesti i prosječna potrošnja je bila 7.5 što stvarno nije štedljivo. do dolaska u zg di sam proveo sat vremena iđevši sa jednog kraja grada na drugi u 16:30 sam bio na 7.4 potrošnji.
sviđa mi se mala ručica mjenjača sa korektnih hodovima i to je to... zapravo i kotačić klime/grijanja/hlađenja mi se sviđa, ostali ne.
e da i radijon nema nigdje oznake koliko je trenutno glasno, neke crtice ili brojke
stvarno evo kažem ne bi pisao ovoliko da se ne radi o autu o kojem se radi jer je odvratan u svakom pogledu.