Lijepi pozdrav,
Imam jedan problem s računalom s kakvim se do sada nisam sretao te tražim savjet.
Naime, računalo mi se povremeno neće upali. Simptomi su sljedeći:
0) Ponekad se to desi da se računalo smrzne unutar igre/rada te se problem javi nakon toga, ali ne uvijek, čak i u manjoj mjeri
1) Pokrenem računalo, čuje se normalan beep, ali računalo se neće podigne - crna slika u potpunosti
2) Ugasim računalo te ga ponovno pokrenem
3) Sada se računalo upali na sekundu, odmah ugasi i odmah upali ponovno
4) Ne čuje se nikakav beep s matične - slika crna (uopće se ne pokreće niti disk znam prepoznat po zvuku)
Ja sam otvorio cijelo računalo i izvadio sve komponente s matične nadajući se da ću identificirati kvar. Na žalost isto je ponašanje kada izvadim sve komponente (vadio sam jednu po jednu), i memoriju i disk i grafičku karticu (čak sam i mijenjao grafičku). Promijenio sam i cooler na procesoru i pastu jer se malo pregrijavao prije, ali to nije riješilo problem. Mijenjao sam i utor na koji je spojen monitor na grafičku, ali ne pomaže.
Nakon nekog vremena kompjuter jednostavno proradi iako mi se čini da je relativno sporiji nego prije pojave ovih problema. Komp je relativno star Q6600 proc radeonka 4850 unutra (valjda nekih 4 godine).
To mi je najčudnije ta periodičnost rada čas radi čas ne... A u zadnje vrijeme frekvencija nerada se poboljšala, zadnji put nije htio raditi tjedan dana pa je 3 dana radio. Sad je opet prestao radit nisam ga ni probao palit tjedan dana jer radim na laptopu.
Po meni je ili matična ili napajanje, ali nisam pametan.
Pročitao sam sad sticky na forumu pa ću probati i ovo:
"1. BIOS - nekad se dogodi da EPROM izgubi ili pobrka postavke BIOS-a pa se sve zblesira, pogotovo nakon overclocka, česte promjene hardwarea ili čestog gubitka napona pa je potrebno resetirati BIOS (clear CMOS) na default postavke vađenjem dugmaste CR2032 baterije, (pre)spajanjem jumpera na položaj 2-3 ili pritiskom određene tipke na PCB-u matične ploče"
Ako itko ima da se susreo sa sličnim problemom bio bih zahvalan za bilo kakvu pomoć!