Citiraj:
Autor Juan
TDI nema momenta na tako visokim okretajima, ima snage, ali moment je daleko manji nego na 2000 rpm, dok je benzinac na vrhu svojim performansi, kako snage tako i momenta.
U idealnim uvjetima bi dizel trošio manje, ali nijedna cesta nije savršeno ravna, svaka dionica autoceste ima određeni nagib a za održavanje putne brzine motor mora savladavati te uspone koji se u kabini praktički i ne osjete, zato na dizelu potrošnja varira, dok su za benzinca takvi napori puno lakši - ima i momenta i snage.
Ali gledajući ukupnu vožnju po gradu/na otvorenom sa brzinama ne većim od 130km/h, tu benzin nema baš neke šanse jer u tim uvjetima je tdi stvarno teško natjerati iznad 8, dok se s benzincem trebaš namučiti da bi po ZG imao ispod 8.
|
Tako je, slazem se,no tada mi je to bilo zanimljivo i novo jer sam skoro 15g posjedovao iskljucivo benzince, a pri sjedanjima za probu u raznorazne dizele isprobavajuci ispravnost i ostalo sta je starom trebalo provjeriti za radionu, nisam obracao paznju na potrosnju

Tako je i stari jednom zgodom vozio od kuma iz splita cetvorku tdi 90ks ovamo kuci za novsku,pa dosao ljut ko puska. Reko sta ti bi,kaze on bemti tdia pa to trosi preko 9l, blazena moja corsa

(a tad je imao novu corsu c 1.2i 16v)
Citiraj:
Autor panoramix
Čudi me da si, kao znalac, u zabludi glede prinčevih motora. Normalne verzije su bile 1100 i 1200 i proizvodio/sklapao/uvozio ih je PRETIS iz Sarajeva.
Navedenih Prinčeva sa 600 ccm se čak ni ja, kao matori, ne sjećam.
Tu piše dovoljno o tome tko je razvio Golf I :
Die technologische und personelle Kompetenz für den Golf kam weitestgehend von der Auto Union bzw. NSU: Insbesondere die Entwickler von NSU (1969 zur Audi NSU Auto Union AG fusioniert) wie Entwicklungschef Hans-Gerd Wenderoth und Werner Holste haben mit Franz Hauk (Motorenentwickler bei Auto Union in Ingolstadt) den ersten Golf entwickelt.
The successor of the NSU Prinz was the front-wheel drive Audi 50, later rebadged Volkswagen Polo.
Zračno hlađeni motor Prinza koncepcijski je gotovo identičan prvom Golf motoru izuzev vodenog hlađenja.
Diesel verzija se pojavila gotovo dvije godine kasnije od benzinca i nitko nije tvrdio da su prošle ere samo sa benzincem.
Usput, to mi je bio prvi auto kojeg sam uz nadzor vozio Zagrebom bez položenog ispita.
|
A ja ti opet kazem da to nije ni blizu isti motor. Prinz je imao zasebne GLAVE motora,male dekle iznad, totalno drukciji koncept motora u odnosu na 1.1 vodom hladjeni ohc motor u golfu,sa klasicnom glavom motora u jednom komadu.
To btw nisu bile 'normalne' verzije princa,normalna je bio 600, a ti nabrijani sa preko soma kubika su Prinz TT.
To sto si ti quotao gore je samo fact da je ekipa iz propalog nsua radila na razvoju u vwu i audiu,a ne potvrda da auto sa motorom iza (prinz) zrakom hladjen,sa odvojivim glavama motora,sa zadnjim pogonom,ima veze sa autom sa motorom napred i prednjim pogonom,sa klasicnom koncepcijom vodom hladjenog motora.
Pretis pogotovo nema veze s icim,jer su oni samo radili po licenci s dobivenim dijelovima iz centrale, a ne proizvodili svoje kako ti pises.
Zivio!