30.10.2013., 14:05
|
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Autor jopis
Jasno da je, nemam zašto pričati bajke tu po forumu, lagao bi sebe.
Hvala Bogu uvijek sam točio pun auto (rezervar, da se ispravim), i opet nakon određene km pun, jer jedino tako priznam precizno mjerenje potrošnje.
Inače tog se često naslušam (takvih generaliziranja i zabluda) kad krenu priče o potrošnji dizel-benzin, pa jedina prednost potrošnje u dizela normalne snage i dimenzija automobila je po gradu, kada je efikasniji motor pa manje troši, inače autoput je smrt po pitanju potrošnje jer često premašuju potrošnju ekvivalentnog benzinca na istoj brzini. Pričam naravno o visokim putnim brzinama, ne o kruzanju ac-om 130kmh. Općenito gledano, imao sam dosta automobila te snage od 136-150ks, i svaki od njih koji je bio 100% mehanički ispravan je imao potrošnju na takvom tempu vožnje približno tu negdje, znači između 11 i 12L na 200km/h.
Zato sam prvim sjedanjem u g4 tdi 130ks ostao paf kad sam ugledao potrošnju od, ne pamtim točnu brojku, ali tu negdje 13L je bilo na bc-u, na 200km/h vožnji. Ono, naviknut pričama kak 'to' troši 6L 'kak god se vozio'  , a i prilično sam u tom svijetu pa znam da takav auto troši manje u nekakvim normalnim uvjetima vožnje, očekivao sam da će logično tome manje trošiti i pri visokom opterećenju, no kifla 
|
TDI nema momenta na tako visokim okretajima, ima snage, ali moment je daleko manji nego na 2000 rpm, dok je benzinac na vrhu svojim performansi, kako snage tako i momenta.
U idealnim uvjetima bi dizel trošio manje, ali nijedna cesta nije savršeno ravna, svaka dionica autoceste ima određeni nagib a za održavanje putne brzine motor mora savladavati te uspone koji se u kabini praktički i ne osjete, zato na dizelu potrošnja varira, dok su za benzinca takvi napori puno lakši - ima i momenta i snage.
Ali gledajući ukupnu vožnju po gradu/na otvorenom sa brzinama ne većim od 130km/h, tu benzin nema baš neke šanse jer u tim uvjetima je tdi stvarno teško natjerati iznad 8, dok se s benzincem trebaš namučiti da bi po ZG imao ispod 8.
|
|
|