Tema: Automobili
View Single Post
Staro 30.10.2013., 14:05   #8014
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Jasno da je, nemam zašto pričati bajke tu po forumu, lagao bi sebe.
Hvala Bogu uvijek sam točio pun auto (rezervar, da se ispravim), i opet nakon određene km pun, jer jedino tako priznam precizno mjerenje potrošnje.
Inače tog se često naslušam (takvih generaliziranja i zabluda) kad krenu priče o potrošnji dizel-benzin, pa jedina prednost potrošnje u dizela normalne snage i dimenzija automobila je po gradu, kada je efikasniji motor pa manje troši, inače autoput je smrt po pitanju potrošnje jer često premašuju potrošnju ekvivalentnog benzinca na istoj brzini. Pričam naravno o visokim putnim brzinama, ne o kruzanju ac-om 130kmh. Općenito gledano, imao sam dosta automobila te snage od 136-150ks, i svaki od njih koji je bio 100% mehanički ispravan je imao potrošnju na takvom tempu vožnje približno tu negdje, znači između 11 i 12L na 200km/h.
Zato sam prvim sjedanjem u g4 tdi 130ks ostao paf kad sam ugledao potrošnju od, ne pamtim točnu brojku, ali tu negdje 13L je bilo na bc-u, na 200km/h vožnji. Ono, naviknut pričama kak 'to' troši 6L 'kak god se vozio', a i prilično sam u tom svijetu pa znam da takav auto troši manje u nekakvim normalnim uvjetima vožnje, očekivao sam da će logično tome manje trošiti i pri visokom opterećenju, no kifla

TDI nema momenta na tako visokim okretajima, ima snage, ali moment je daleko manji nego na 2000 rpm, dok je benzinac na vrhu svojim performansi, kako snage tako i momenta.
U idealnim uvjetima bi dizel trošio manje, ali nijedna cesta nije savršeno ravna, svaka dionica autoceste ima određeni nagib a za održavanje putne brzine motor mora savladavati te uspone koji se u kabini praktički i ne osjete, zato na dizelu potrošnja varira, dok su za benzinca takvi napori puno lakši - ima i momenta i snage.
Ali gledajući ukupnu vožnju po gradu/na otvorenom sa brzinama ne većim od 130km/h, tu benzin nema baš neke šanse jer u tim uvjetima je tdi stvarno teško natjerati iznad 8, dok se s benzincem trebaš namučiti da bi po ZG imao ispod 8.
Juan je offline   Reply With Quote