Tema: Automobili
View Single Post
Staro 30.10.2013., 13:38   #8011
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Što se tiče potrošnje, moj tdi 130 je trošio između 13 i 17 na 200km/h i ne mogu to poricati, ali je činjenica da je to trenutna potrošnja i da se nikad nisam odvezao u komadu više od 50-60 km pri toj brzini niti ju mogu uzeti kao referentnu, moguće da je realno bila i viša.

Ako je tebi benzinac od 150 KS trošio 11 litara pri 200 km/h onda super, imao si dobar primjerak koji je s tolikim otporom zraka trošio manje od dizela približne snage na barem 1500-2000 rpm više, dakle najmanje cca 4000-5000 rpm.
Jasno da je, nemam zašto pričati bajke tu po forumu, lagao bi sebe.
Hvala Bogu uvijek sam točio pun auto (rezervar, da se ispravim), i opet nakon određene km pun, jer jedino tako priznam precizno mjerenje potrošnje.
Inače tog se često naslušam (takvih generaliziranja i zabluda) kad krenu priče o potrošnji dizel-benzin, pa jedina prednost potrošnje u dizela normalne snage i dimenzija automobila je po gradu, kada je efikasniji motor pa manje troši, inače autoput je smrt po pitanju potrošnje jer često premašuju potrošnju ekvivalentnog benzinca na istoj brzini. Pričam naravno o visokim putnim brzinama, ne o kruzanju ac-om 130kmh. Općenito gledano, imao sam dosta automobila te snage od 136-150ks, i svaki od njih koji je bio 100% mehanički ispravan je imao potrošnju na takvom tempu vožnje približno tu negdje, znači između 11 i 12L na 200km/h.
Zato sam prvim sjedanjem u g4 tdi 130ks ostao paf kad sam ugledao potrošnju od, ne pamtim točnu brojku, ali tu negdje 13L je bilo na bc-u, na 200km/h vožnji. Ono, naviknut pričama kak 'to' troši 6L 'kak god se vozio', a i prilično sam u tom svijetu pa znam da takav auto troši manje u nekakvim normalnim uvjetima vožnje, očekivao sam da će logično tome manje trošiti i pri visokom opterećenju, no kifla