Kupovinom SSD-a sam mijenjao i staru matičnu za novu zbog podrške za SATA3 i USB 3.0.
Na SSD sam podigao Win 8, dok sam stari 1TB disk koji je imao 2 particije + EFI EaseUS-om sve extendao u jednu - deletao sam EFI i 100GB C te ih spojio s data D.
Problem je da mi se disk nikako ne pokazuje u UEFI-u, a time niti u Windowsima. Selio sam ga po raznim portovima bez uspjeha, no ako SSD ili DVD ukopčam u neki od tih portova, normalno ih se vidi. Ako taj disk ubacim u USB cradle onda ga vidim u Windowsima - mogu normalno igrati, gledati... s njega.
Od postavki u UEFI-u imam podešeno:
Mode: AHCI, AMD AHCI BIOS ROM Enabled, SATA IDE Combined mode Disabled. Probao sam sve kombinacije toga bez uspjeha.
Također sam probao IDE mode, kao i RAID gdje u oba imam SATA IDE combined mode - probao sam sve kombinacije.
Gore je zadnja verzija UEFI-a, 1.80
Znam da su se prije instalacije normalno oba diska vidjela jer sam radio instalaciju dok su oba bila uštekana pa mi je Win 8 korisitio već postojeću EFI particiju od stare 7ice zbog čega sam radio reinstalaciju sa starim diskom iskopčanim. U kojem se trenutku prestao vidjeti ne znam, radio sam i update UEFI-a, no više ne znam da li zbog tog diska ili koma rezultata u bencharku gdje je na kraju ispalo da je do bencharka.