View Single Post
Staro 13.07.2005., 00:32   #52
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Originally posted by nicko_029
kvaliteta slike općenito, sa svakim dx-om je sve bolja, ali i zahtjevnija za grafičku karticu, pogledaj stare igre koje podržavaju dx7, a pogledaj nove, sa dx-om 9....velika razlika...
zato, ako kartica koristi slabiji dx, ima manje posla i samim tim je brža (znači više fps-ova), ali naravno slika je lošija
Hm, izjava ti je za vola ubit.
Kvaliteta slike opcenito?

Ako cemo o kvaliteti slike, onda se moramo za pocetak sporazumijeti dali govorimo o 2D kvaliteti prikaza slike na monitoru, kvaliteti slike koju je graficka sposobna poslati na TV preko svojeg TV-izlaza (ako ga ima), kvaliteti 3D prikaza slike na monitoru, ili trabunjamo o toma da nove igre na novim grafickim karticama izgledaju bolje od igrica od prije 3-4-5 godina?

Ako govorimo o kvaliteti prikaza slike (ostrine slike, kvalitete boja, kontrasta, zasicenosti boja, realnosti boja...) na monitoru, onda si usao u krive vode, tu je (ipak jos za sada) Matrox ispred konkurencije (ma koliko mi sutjeli o toma) - nevezano o tome sto nije 3D konkurentna danasnjim niti mid-range grafickim karticama. Ako govorimo o kvaliteti slike na TVu, onda smo i dalje na Matroxu (ma koliko mi sutjeli o tome). Niti jedna od ove dvije stvari nema veze s verzijom DX-a, vec sa kvalitetom (ne cak niti brzinom) RAMDAC-a. Teoretski nema veze ako koristis LCD koji dobiva sliku u cisto digitalnom obliku, iako sam naisao na zanimljive clanke koji govore da "teorija stima, ali praksa pokazuje da razlika ima", a sve zbog kombinacije elektronike na grafickoj i elektronike u samom LCDu.

A kako ce izgledati nova DX9 igrica na starijoj (prije-DX9) kartici, to je vec sasvim nesto drugo i nema veze sa "kvalitetom slike opcenito".