ermm.. neznam kak je kod RAKa, al kod mene su na vodenom samo procesor i graficka, i jednom prilikom mi se odspojio ventilator.. nakon jedno 20-30 minuta warcrafta mi je ploca pocela tulit.. i ubrzo se stroj ugasio. imam nastiman alert na 58C CPU, a shutdown na 60C CPU. odem u BIOS i imam sta vidjet.
bez ventilatora jednostavno temperatura raste i raste.. voda je bila poprilicno vruca, a i radijator je bio uzasno topao.
inace imam 120mm ventilator na 7v i stvar je gotovo bescujna. neznam s cim bi ga uopce usporedio, najtisi ventilator koji sam dosad cuo.
imam izvucen rpm monitor na maticnu, ali ga ne prepoznaje.. vjerojatno abit ni ne registrira rpm na tom fan headeru ako mu nije ventilator spojen.. sto je prava steta, inace bi mogao slozit da mi gasi stroj ako crkne ventilator.
inace procesor je uredno prezivio taj incident bez ventilatora, ali nebih ga volio takvog imat cijelo vrijeme
mozda sa necim sto se manje grije, tipa pentium3, bi se dalo slozit da radi bez ventilatora. ili sa bitno vecom kolicinom tekucine, recimo neki 20 litarski kanister umjesto balancing tanka na pumpi. tu bi se temperatura puno sporije dizala.